Διεθνή

Τραμπ: Το Κατάρ χρηματοδοτούσε πάντα την τρομοκρατία σε πολύ υψηλό επίπεδο

Τραμπ: Το Κατάρ χρηματοδοτούσε πάντα την τρομοκρατία σε πολύ υψηλό επίπεδο
Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου ήρθαν λίγο αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson κάλεσε χωριστά τα έθνη του Κόλπου να αλλάξουν τη στάση τους προς το Κατάρ.
"Το έθνος του Κατάρ δυστυχώς υπήρξε χρηματοδότης τρομοκρατίας και σε πολύ υψηλό επίπεδο", δήλωσε ο κ. Trump κατά τη διάρκεια εμφάνισής του μαζί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017.
Οι παρατηρήσεις ήρθαν λίγο αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson κάλεσε χωριστά τα έθνη του Κόλπου να αλλάξουν τη στάση τους προς το Κατάρ.
Πολλές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, επέβαλαν διπλωματικό αποκλεισμό στο Κατάρ και είπαν ότι το έθνος πρέπει να ανταποκριθεί σε αρκετά αιτήματα πριν αποκατασταθούν ξανά οι διπλωματικές σχέσεις.
Πριν από λίγες ώρες, ο κ. Tillerson διατύπωσε τις δικές του παρατηρήσεις σχετικά με την κρίση του Κατάρ.
Κάλεσε τα έθνη του Κόλπου να συνεργαστούν και να διευκολύνουν τον αποκλεισμό. "Υπάρχουν ανθρωπιστικές συνέπειες σε αυτόν τον αποκλεισμό", δήλωσε ο κ. Tillerson.
"Ο αποκλεισμός εμποδίζει επίσης τις αμερικανικές και άλλες διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή και έχει δημιουργήσει δυσκολίες στον λαό του Κατάρ και στους λαούς των οποίων η ζωή εξαρτάται από το εμπόριο με το Κατάρ.
Ο αποκλεισμός εμποδίζει τις αμερικανικές στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή και την εκστρατεία εναντίον του Isis ".
Το Κατάρ αποτελεί βασικό στρατιωτικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στη Μέση Ανατολή που βρίσκεται εκεί.
Οι περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Isis προέρχονται από το Κατάρ.
Η Σαουδική Αραβία και αρκετές άλλες χώρες επέβαλαν διπλωματικό αποκλεισμό μετά την δημοσιοποίηση από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μιας συνέντευξης με τον εμίρη του Κατάρ - την οποία αμφισβήτησε η κυβέρνηση του Κατάρ- στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες, επέκρινε την εχθρότητα προς το Ιράν, έδειξε συμπάθεια προς τρεις ισλαμιστικές ομάδες, κατηγορούσε τη Σαουδική Αραβία για υιοθέτηση εξτρεμιστικών ιδεολογιών και είπε ότι ο κ. Trump ίσως να μην παραμείνει στο Οβάλ Γραφείο.
Τα κράτη του Κόλπου ζήτησαν από το Κατάρ να προβούν σε διάφορες ενέργειες πριν από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.
Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει τον τερματισμό των σχέσεων με το Ιράν, την απέλαση κατοίκων μελών της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τον τερματισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης