Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Τα οφέλη στην ΕΕ από την εφαρμογή των Οδηγιών για οικολογικό σχεδιασμό-ενεργειακή επισήμανση

Τα οφέλη στην ΕΕ από την εφαρμογή των Οδηγιών για οικολογικό σχεδιασμό-ενεργειακή επισήμανση
490 ευρώ ετησίως εξοικονόμηση στους λογαριασμούς των καταναλωτών – 55 εκατ έσοδα για την βιομηχανία
Σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και την βιομηχανία της ΕΕ, αλλά και για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών, αναμένεται να προέλθουν από την εφαρμογή των Οδηγιών για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή επισήμανση προϊόντων.
Υπολογίζεται ότι η εκτέλεση των Οδηγιών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές ύψους 490 ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς ενέργειας και να δημιουργήσει ετήσια έσοδα ύψους 55 εκατομμύρια ευρώ έως το 2020 για την βιομηχανία.
Εξάλλου, ως προς την ενεργειακή ασφάλεια εκτιμάται ότι θα επέλθει μείωση εισαγωγών που ισοδυναμεί με 65 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως.
Παράλληλα, αυτές οι πολιτικές συνεισφέρουν στην επίτευξη περίπου στο μισό επί του στόχου της ενεργειακής εξοικονόμησης που έχει τεθεί από την ΕΕ για το 2020, και σε ένα τέταρτο των στόχων για την μείωση των εκπομπών της ΕΕ επίσης για το 2020.
Σε συνέχεια δύο συζητήσεων του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο πρώτος αντιπρόεδρος Frans Timmermans και ο αντιπρόεδρος Jyrki Katainen, προσδιόρισαν τη νέα προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον οικολογικό σχεδιασμό (ecodesign), σε σχετική εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC).
Το Κολέγιο συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου Juncker, να προωθήσει μια προσέγγιση που βασίζεται σε “πακέτο” και να εξασφαλίσει ότι η Κομισιόν εργάζεται ειδικότερα σε αυτά τα προϊόντα από τα οποία προκύπτουν ξεκάθαρα οφέλη για: τους Ευρωπαίους καταναλωτές σε όρους ενέργειας και εξοικονόμησης κόστους, την δημιουργία θέσεων εργασίας, τα έσοδα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθώς και υπέρ της ενεργειακής αποδοτικότητας ή της αποδοτικότητας των πόρων, που συμβάλλει στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και στην μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.
Αναμένεται η παρουσίαση των επόμενων βημάτων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και των προθέσεων της Κομισιόν για το επόμενο Σχέδιο Εργασίας για τον οικολογικό σχεδιασμό, περιλαμβανομένης της πιθανής συνεισφοράς στους νέους στόχους για το 2030 και της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων, COP21.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης