Ενέργεια

Το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας κατέκτησε η Τήλος

Το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας κατέκτησε η Τήλος
Η Τήλος επιβραβεύθηκε κατακτώντας το πρώτο βραβείο τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από το κοινό που συμμετείχε με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Μια μεγάλη επιτυχία για την Τήλο και το πρόγραμμα μετατροπής της σε πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στη Μεσόγειο ήρθε από τις Βρυξέλλες, καθώς της απονεμήθηκε το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας (EU Sustainable Energy Awards) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το πρώτο βραβείο κοινού.
Με το πρόγραμμα TILOS που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησης, οι ενεργειακές ανάγκες των 850 κατοίκων που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται, θα καλυφθούν από το συνδυασμό μιας ανεμογεννήτριας ισχύος 800 κW και φωτοβολταϊκών πάνελ 200 kW, καθώς και τη χρήση σύγχρονων συσσωρευτών τεχνολογίας με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 MWh.
Ταυτόχρονα, στα κτίρια του νησιού τοποθετούνται «έξυπνοι μετρητές», οι οποίοι θα ελέγχουν τη συνολική κατανάλωση και την τάση του ρεύματος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από την Τήλο θα μεταφέρεται ηλεκτρικό ρεύμα για 5 ώρες την ημέρα στην Κω.
Το πρόγραμμα, που υλοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Τήλου, συντονίζει το Εργαστήρι Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), με τη συμβολή κοινοπραξίας 15 εταιριών από επτά ευρωπαϊκές χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης