Α. Στεφάτος (ΕΔΕΥ):Η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί στο υπέδαφός της ποσότητες φυσικού αερίου αξίας άνω των €250 δις.

Α. Στεφάτος (ΕΔΕΥ):Η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί στο υπέδαφός της ποσότητες φυσικού αερίου αξίας άνω των €250 δις.

Έως το τέλος του 2023 θα έχουν καταγραφεί με μεγάλη βεβαιότητα οι δυνητικές ποσότητες φυσικού αερίου

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, πολλώ δε μάλλον στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετίας. Στην Ευρώπη, η κρίση αυτή έφερε στην επιφάνεια πολλά τρωτά σημεία σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή της ασφάλεια και την ανάγκη επανασχεδιασμού των πηγών και των εξαρτήσεών της. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, ο σχεδιασμός σχετικά με την προώθηση των υδρογονανθράκων αποδείχθηκε, λόγω της κρίσεως αυτής, ότι ήταν ανέκαθεν η ορθή επιλογή.

Οι προτεραιότητές μας – ως χώρα – είναι ξεκάθαρες: η επιτάχυνση προς την πράσινη μετάβαση, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την ενεργειακή ανεξαρτησία και εγκαθιστώντας ένα σταθερό, και λειτουργικό ενεργειακό σύστημα. Η πραγματική πρόκληση, όμως, είναι η εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας και οι προσιτές τιμές καθώς θα μεταβαίνουμε προς μία οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων άνθρακα, αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση κενά ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση για ενέργεια. Κι εδώ ακριβώς έρχεται το φυσικό αέριο.

Δεδομένου του πολύ σημαντικού ρόλου του ως «γέφυρα» προς ένα μέλλον χωρίς άνθρακα, το φυσικό αέριο μας επιτρέπει να αντικαταστήσουμε άλλες ρυπογόνες μορφές άνθρακα όπως είναι ο λιγνίτης, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 50%. Το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο κατά 40% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Εν τούτοις, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι οι ενδείξεις που υπάρχουν ότι η Ελλάδα δύναται να φιλοξενεί στο υπέδαφός της σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου – αξίας άνω των €250 δις. – η ανάπτυξη των οποίων καθίσταται επείγουσα και αναντίρρητη.

Τον Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης του τομέα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων με ιδιαίτερη προσοχή σε 6 αδειοδοτημένες περιοχές: 3 θαλάσσιες στο Ιόνιο Πέλαγος, 2 θαλάσσιες στην Κρήτη και 1 χερσαία – Ιωάννινα – η οποία είναι σε πιο ώριμο στάδιο ερευνών και όπου οι ερευνητικές γεωτρήσεις είναι προγραμματισμένες για το 2023. Επιπλέον στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2023, να έχουν καταγραφεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βεβαιότητα οι δυνητικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Σε ένα πλαίσιο λοιπόν, όπου οι επενδυτές προσπαθούν να επιταχύνουν τις εξερευνητικές τους δραστηριότητες, το Ελληνικό Κράτος αναβαθμίζει τα έργα αυτά σε έργα εθνικής σημασίας. Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με την ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΔΕΥ, θα παίξουν σημαίνοντα ρόλο στην επίσπευση των διαδικασιών, την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και την αποφυγή καθυστερήσεων. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι – δεν έχει υπάρξει καλύτερη χρονική στιγμή για να επενδύσει κανείς στη βιομηχανία εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων της Ελλάδος.

91_2.jpg



Επιτάχυνση του εξερευνητικού έργου

Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, η ΕΔΕΥ έχει μια διπλή εντολή: να επιταχύνει τον τομέα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων της χώρας εστιάζοντας στο φυσικό αέριο, ενώ ταυτοχρόνως θα εξασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες αυτές θα πραγματοποιούνται με γνώμονα τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας του περιβάλλοντος, υγιεινής κι ασφάλειας.

Έχουμε, δε, ήδη αποδείξει μέσω των πρόσφατων γεωφυσικών εργασιών που έλαβαν χώρα στο Ιόνιο Πέλαγος, ότι και οι δύο αυτές προτεραιότητες δύναται να αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Όχι μόνο επιτύχαμε να πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο έργο σεισμικών διασκοπήσεων που έχει γίνει την τελευταία δεκαετία στον ελλαδικό χώρο, ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, αλλά και οι συμμετέχουσες εταιρείες κατάφεραν να ξεπεράσουν τα διεθνή πρότυπα σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, ανεβάζοντας τον πήχυ σε περιφερειακό επίπεδο.

Εργαζόμαστε χέρι - χέρι με τους υπάρχοντες επενδυτές και είμαστε σε επικοινωνία με πιθανούς νέους επενδυτές ήδη από τις αρχές του έτους, με στόχο να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους. Είναι δέσμευσή μας, εξάλλου, η επιτάχυνση του εξερευνητικού έργου εντός όλων των αδειοδοτημένων περιοχών κατά προτεραιτότητα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο τομέας εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα δεν θα παίξει μόνο σπουδαίο ρόλο προς την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Θα είναι μεγάλης σημασίας επίσης και η συνεισφορά του προς την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, υποστηρίζοντας την αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο, και μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα, ενώ παράλληλα να συνδράμει τους ευρωπαίους εταίρους μας στην αναζήτηση νέων πηγών για την ευρωπαϊκή αγορά. Είμαι, δε, αποφασισμένος να εξασφαλίσω ότι η ανάπτυξη του τομέα αυτού στην Ελλάδα θα είναι επιτυχής.

* O Αριστοτέλης Στεφάτος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης