Η αποθήκευση μπαταριών θα εξαφανίσει τα ορυκτά καύσιμα

Η αποθήκευση μπαταριών θα εξαφανίσει τα ορυκτά καύσιμα
Παρουσιάζει αυξημένα έσοδα στην Αυστραλία σύμφωνα με τον AEMO

Τον περασμένο χρόνο καταγράφηκε ότι ο μόνος ισχυρός τομέας της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια της Αυστραλίας (εκτός από τον αγώνα για την υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο) ήταν η πρόοδος στην αποθήκευση μπαταριών.


Υπάρχουν τώρα περίπου 15 μεγάλες μπαταρίες που λειτουργούν στην Αυστραλία, άλλες 3 εργάζονται στη διαδικασία θέσης σε λειτουργία
(Capital, Tailem Bend και Chinchilla) και δεκάδες άλλες υπό κατασκευή, ελπίζοντας να αξιοποιήσουν την επένδυση χωρητικότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

 

Αιτίες που η αποθήκευση μπαταριών θα τελειώσει… τα ορυκτά

Πιστεύεται ευρέως ότι η αποθήκευση μπαταριών θα είναι η τεχνολογία που θα δώσει τα τελευταία χτυπήματα… στα ορυκτά καύσιμα στο δίκτυο, αρχικά σε άνθρακα και τέλος στο αέριο.

Αυτό οφείλεται στο ότι εγκαθίσταται εύκολα, αρθρωτά, γρήγορα και ευέλικτα και μπορεί να προσφέρει πολλές διαφορετικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της αδράνειας και της ισχύος του συστήματος.

Όσον αφορά τη συνολική παραγωγή, σύμφωνα με την τελευταία Τριμηνιαία έκθεση Energy Dynamics του φορέα εκμετάλλευσης της αγοράς, η αποθήκευση μπαταριών παραμένει ένα απλό στοιχείο στα γραφήματα, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,2% της συνολικής προσφοράς στο κύριο δίκτυο της χώρας το τρίμηνο Μαρτίου.

Αλλά ταυτόχρονα, η αποθήκευση μπαταριών έχει καταλάβει το 57% (από 38% πριν από ένα χρόνο) από τις 10 αγορές που αποτελούν τον έλεγχο συχνότητας, κυριαρχεί πλήρως στη νέα αγορά πολύ γρήγορου ελέγχου συχνότητας και κινείται προς αγορά αδράνειας επίσης.

 

Έντονη παρουσία της αποθήκευσης μπαταριών στη Ν. Αυστραλία

Η αποθήκευση μπαταριών κάνει επίσης αισθητή την παρουσία της στις πρωινές και βραδινές αιχμές, με μέση ισχύ 217 MW κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Εσχάτως ορίζει τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας (6% και 10%) στη Νότια Αυστραλία, όπου έχει τη μεγαλύτερη επιρροή και διείσδυση.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο QED, τα καθαρά έσοδα από μπαταρίες το πρώτο τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο στα 47,8 εκατομμύρια δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από τον σχεδόν διπλασιασμό της χωρητικότητας των μπαταριών στα 1,652 GW και από μια νέα εστίαση στο arbitrage ενέργειας, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν τετραπλασιασμένα από 7 εκατομμύρια δολάρια σε 28,5 εκατομμύρια δολάρια, εκμεταλλευόμενοι τον αριθμό των αρνητικών περιόδων τιμών να φορτίσουν τις μπαταρίες τους και να μειώσουν την εξάρτηση από τις αγορές FCAS.

 

ΑΕΜΟ: Κέρδη για τις μπαταρίες

Ο AEMO (Διαχειριστής της Αυστραλιανής Ενεργειακής Αγοράς) ανέφερε ότι οι μπαταρίες κέρδισαν 3,5 εκατομμύρια δολάρια από τη φόρτιση σε αρνητικές τιμές (ναι, πληρώνονται για τη φόρτιση κατά τη διάρκεια τέτοιων εκδηλώσεων). Αυτή είναι μια αύξηση από 1,1 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο AEMO σημείωσε επίσης ότι οι μπαταρίες πρόσφεραν περισσότερο όγκο σε χαμηλότερα εύρη τιμών κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με αποτέλεσμα 134% ετήσια αύξηση της μέσης τριμηνιαίας παραγωγής μπαταριών (από 23 MW το 1ο τρίμηνο του 2023 σε 53 MW αυτό το τρίμηνο).

Τα έσοδα της FCAS από το κύριο δίκτυο αυξήθηκαν από 13,9 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο πέρυσι σε 19,2 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, κυρίως από τη νέα αγορά έκτακτης ανάγκης πολύ γρήγορης αύξησης (R1SE).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα που αναφέρει ο AEMO δεν περιλαμβάνουν πληρωμές άμεσων συμβολαίων από τις κρατικές κυβερνήσεις και τον φορέα εκμετάλλευσης της αγοράς για συγκεκριμένες υπηρεσίες δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ως αποσβεστήρα κραδασμών για τη μεγιστοποίηση της χρήσης των γραμμών μεταφοράς.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Πολιτεία που απέσπασε τα περισσότερα έσοδα ήταν η Νότια Αυστραλία η οποία οδηγεί τη χώρα (και τον κόσμο) με μερίδιο αιολικής και ηλιακής ενέργειας 75% της παραγωγής και η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

«Χαιρετίζω την ανάπτυξη στη χρήση μπαταριών.

Φορτίζουν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη μέση της ημέρας και στη συνέχεια παρέχουν προσφορά σε ώρες αιχμής, βελτιώνοντας την αξιοπιστία ενώ συγκρατούν τα σημεία αιχμής των τιμών», δήλωσε ο Τομ Κουτσαντώνης (Υπουργός Ενέργειας).


Αύξηση εσόδων για Ν. Αυστραλία μέσω της Torrens Island

Με τη βοήθεια της νέας μπαταρίας Torrens Island (ισχύος 250 MW μιας ώρας), η Νότια Αυστραλία απέσπασε 20,4 εκατομμύρια δολάρια των συνολικών καθαρών εσόδων το τρίμηνο, με 8,7 εκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από το arbitrage ενέργειας και 11,7 εκατομμύρια δολάρια από τις αγορές FCAS, που ενισχύθηκαν από τους περιορισμούς μετάδοσης ως αποτέλεσμα της καταιγίδας που κατέστρεψε ηλεκτρικά καλώδια στη Βικτώρια τον Φεβρουάριο.

Οι μπαταρίες Queensland είχαν την επόμενη υψηλότερη αύξηση στα καθαρά έσοδα.

Συγκεκριμένα από 7,2 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε 10,4 την αντίστοιχη περίοδο του 2024, με σχεδόν όλα τα καθαρά έσοδα αυτού του τριμήνου να προέρχονται από το ενεργειακό αρμπιτράζ στα 9,7 εκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης