
‘Ένα εμπορικό τρένο από την Κίνα έφτασε στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα σε μια περίοδο ενός σιγοβράζοντος πολέμου διαδρόμων.
Τρένο Ιράν- Κίνα
Το τρένο από την πόλη Xian της ανατολικής Κίνας έφτασε στο λιμάνι Aprin κοντά στην Τεχεράνη με φορτίο ηλιακών συλλεκτών εγκαίρως για την ένθερμη προσπάθεια του Ιράν να επεκτείνει την ικανότητά του σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει και να επιθεωρήσει ιρανικά πετρελαιοφόρα στη θάλασσα.
Με τη σιδηροδρομική γραμμή μακριά από οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική παρουσία, το Ιράν μπορεί να εξάγει πετρέλαιο και να εισάγει αγαθά από την Κίνα με την ησυχία του εάν διαταραχθεί το θαλάσσιο εμπόριο.
Οι εξαγωγές του Ιράν
Το 90% των εξαγωγών του Ιράν προς την Κίνα είναι προϊόντα με βάση το πετρέλαιο, όπως πετροχημικά, προϊόντα πετρελαίου και αέρια, ή προϊόντα με βάση την εξόρυξη, όπως συμπύκνωμα χαλκού, συμπύκνωμα σιδήρου και τα συναφή.
Ενώ αυτά τα αγαθά είναι δύσκολο να μεταφερθούν σιδηροδρομικώς και πρέπει να μεταφέρονται με πλοίο, η νέα διαδρομή προσφέρει μια ζωτικής σημασίας λύση για να αποτραπεί το διμερές εμπόριο από τα πλοκάμια της ηγεμονίας των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναφέρει μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για να απομονώσει το Ιράν από την παγκόσμια οικονομία και να μηδενίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του.
Η επιλογή του σιδηροδρόμου
Το σιδηροδρομικό μέσο μειώνει τον χρόνο παράδοσης των εμπορευμάτων σε 15 ημέρες, σε σύγκριση με 30 ημέρες μέσω της θαλάσσιας οδού και βοηθά την Κίνα να αποφύγει το σημείο συμφόρησης του Πορθμού της Μαλάκα.
Ο Πορθμός της Μαλάκα είναι μια στενή πλωτή οδός από την οποία διέρχεται ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Δυτική Ασία και την Αφρική. Αλλά με την Ερυθρά Θάλασσα να έχει μετατραπεί σε ζώνη μάχης μεταξύ των δυνάμεων αντίστασης της Υεμένης από τη μία πλευρά και του Ισραήλ και των συμμάχων του από την άλλη, το κόστος αποστολής έχει αυξηθεί κατά 250%, σύμφωνα με το BBC, και η διαμετακόμιση έχει μειωθεί κατά 70%.
Η νέα γραμμή - μέρος του εξελισσόμενου Διαδρόμου Ανατολής-Δύσης που συνδέει την Κίνα με το Ιράν, τα παράκτια κράτη του Περσικού Κόλπου, την Αφρική και τελικά την Ευρώπη - παρουσιάζει μία από τις πιο ασφαλείς εμπορικές διαδρομές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.
Ένας διηπειρωτικός σιδηρόδρομος
Στις 12 Μαΐου, αξιωματούχοι των σιδηροδρόμων από το Ιράν, την Κίνα, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και την Τουρκία συναντήθηκαν στην Τεχεράνη για να προωθήσουν ένα διηπειρωτικό σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.
Τα έξι έθνη συμφώνησαν σε ανταγωνιστικά τιμολόγια και λειτουργικά πρότυπα για την απλοποίηση των περιφερειακών σιδηροδρομικών υπηρεσιών και την ενίσχυση της εμπορικής συνδεσιμότητας.
Η Κίνα και το Ιράν έχουν επεκτείνει τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Και οι δύο χώρες μοιράζονται μια στρατηγική άποψη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ, έχοντας αντιμετωπίσει κυρώσεις και άλλες πιέσεις από την αμερικανική πλευρά εδώ και χρόνια.
Η επιτυχημένη υλοποίηση του σιδηροδρομικού έργου καταδεικνύει τη δύναμη και τις δυνατότητες της υποδομής logistics του Ιράν στην προσέλκυση διεθνών φορτίων. Μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο για την ανάπτυξη και ενίσχυση των διεθνών εμπορικών οδών και ως επιτυχημένο παράδειγμα περιφερειακής και διεθνούς οικονομικής ολοκλήρωσης.
Οι ευρύτερες προοπτικές της γραμμής
Τα πλεονεκτήματά του έναντι ορισμένων ανταγωνιστικών διαδρόμων, όπως ο Μεσαίος Διάδρομος της Κασπίας, ο οποίος περιλαμβάνει την Κίνα, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία, θα αυξήσουν τη θέση διαμετακόμισης του Ιράν στην περιοχή, θα διευκολύνουν το εμπόριο και θα προωθήσουν την οικονομία και την επιχειρηματικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σε γενικές γραμμές, η εφαρμογή του σχεδίου Διαδρόμου Ανατολής-Δύσης στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού και του σχεδίου Διαδρόμου Βορρά-Νότου μέσω του Ιράν μπορεί να ενισχύσει τη θέση της χώρας στη νέα περιφερειακή τάξη.
Το IMEC
Σε μια ευρύτερη προοπτική, το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης Κίνας-Ιράν αποτελεί στρατηγική εναλλακτική λύση στο έργο Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), το οποίο στοχεύει να μετατρέψει το Ισραήλ σε πύλη για το εμπόριο αγαθών και ενέργειας στη Δυτική Ασία. Το IMEC ξεκινά από την Ινδία και εκτείνεται στα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, πριν φτάσει στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη και την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου Θάλασσας.
Με άλλα λόγια, το σιδηροδρομικό έργο Ιράν-Κίνας θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο ενός μεγάλου πολέμου διαδρόμων του Ιράν και της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρόκειται να καθορίσει το μέλλον της νέας παγκόσμιας τάξης.
Στο μέλλον, υπάρχει βελτίωση των υποδομών μεταφορών και τελωνείων κατά μήκος του διαδρόμου, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση του εμπορίου και της κυκλοφορίας αγαθών.
Επίσης, οι προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των τρένων και τη βελτίωση των χρονοδιαγραμμάτων μεταφορών θα συμβάλουν στην ενίσχυση αυτού του διαδρόμου και στη δημιουργία ευρύτερων εμπορικών δικτύων.
www.worldenergynews.gr