Τελευταία Νέα

Αποθήκευση ενέργειας: Το σχέδιο ΥΠΕΝ για τη διπλή χρηματοδοτική ενίσχυση των μονάδων

Αποθήκευση ενέργειας: Το σχέδιο ΥΠΕΝ για τη διπλή χρηματοδοτική ενίσχυση των μονάδων
Η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου θα γίνει μόλις λάβει έγκριση από τις Βρυξέλλες το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τη στήριξη των επενδύσεων

Έως τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό σχήμα για την λειτουργική ενίσχυση των σταθμών αποθήκευσης ενέργειας με στόχο αμέσως μόλις δοθεί το «πράσινο φως» να προχωρήσει και η νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των συγκεκριμένων έργων. 

Tο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει την ενίσχυση τόσο του CAPEX, όσο και του OPEX των επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν καταμεριστεί κονδύλια ύψους 450 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κεφαλαιουχικών δαπανών των επενδύσεων, ενώ παράλληλα μέσω του ειδικού μηχανισμού και ανταγωνιστικών διαδικασιών θα χρηματοδοτηθεί η λειτουργία των συστημάτων.

Τα συμπεράσματα μελέτης του ΕΜΠ

Η μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ, από ομάδα του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή Σταύρο Παπαθανασίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης των ΑΠΕ που έχει τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (19 GW το 2030, από 7 GW σήμερα), είναι αναγκαία η εγκατάσταση έργων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος περίπου 1,5 GW.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μονάδες αποθήκευσης θεωρούνται απολύτως αναγκαίες για το νέο ενεργειακό σύστημα που θα βασίζεται στις ΑΠΕ, οι οποίες από τη φύση τους είναι στοχαστικές και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν συστήματα που θα αποθηκεύουν την περίσσια της ενέργειας όταν είναι διαθέσιμη για να χρησιμοποιείται στο σύστημα όταν αυτό την έχει ανάγκη.

Μάλιστα θεωρείται ότι με τα συστήματα αποθήκευσης, θα μπορούν στο μέλλον οι ΑΠΕ να μετατρέπονται σε μονάδες βάσης, ένα ρόλο που μέχρι σήμερα έπαιζαν οι λιγνιτικές μονάδες.

Για την πραγματοποίηση αυτών των έργων απαιτείται συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου, κάτι το οποίο θα γίνει μόλις το ΥΠΕΝ λάβει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, επί του σχεδίου στήριξης των επενδύσεων το οποίο θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων. Η κοινοποίηση του σχεδίου θα γίνει εντός του Ιουνίου, ή στις αρχές Ιουλίου και η νομοθέτηση προβλέπεται για τις αρχές του Φθινοπώρου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους πρώτους διαγωνισμούς έργων αποθήκευσης.

Το φθινόπωρο ο διαγωνισμός των 700 MW

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, όταν θα είναι έτοιμο και το θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά τον τρόπο συμμετοχής των μονάδων στην αγορά τόσο για την απορρόφηση όσο και για την έγχυση ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας συνέδεσε την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης με την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο το οποίο ως το 2030 αναμένεται να ξεπεράσει το 67% έναντι 34% που προβλέπεται να είναι η φετινή επίδοση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εν όψει των εξελίξεων είναι μεγάλη η κινητικότητα που υπάρχει στην αγορά για τα έργα αποθήκευσης. Πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έλαβε οκτώ Άδειες Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, συνολικής ισχύος 950 MW.

Αλλά και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφάλισε άδειες παραγωγής για τέσσερις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, συνολικής ισχύος 375 MW. Πρόκειται για μία μονάδα 150 MW στη θέση «Τσιοκάνα» του Δήμου Τρίπολης, μία 100 MW στο Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, μία 25 MW στη Θήβα και μία 100 MW στον δήμο Μαρωνείας και Σαπών.

Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί η συμμαχία πέντε κολοσσών, των εταιρειών EDF, Enel Green Power, MYTILINEOS, Siemens Gamesa και Vestas, με το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, οι οποίες συστήνουν την Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.).

Μόνο στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως τις αρχές Απριλίου είχαν αδειοδοτηθεί 12 έργα αποθήκευσης, ισχύος 2,2 GW (γιγαβάτ) και είχαν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) 69 αιτήσεις για έργα 3,8 GW, τα οποία απαιτούν επενδύσεις περίπου 4,8 δισ. ευρώ.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και για 268 υβριδικά έργα (σύστημα ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, συνολικής ισχύος περίπου 1 GW.

Ιούνιος 2021- www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης