Τελευταία Νέα

Σε τέσσερις πυλώνες ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Motor Oil

Σε τέσσερις πυλώνες ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Motor Oil
Παραγωγή βιοκαυσίμων και υποδομές αποθήκευσης, μεταφοράς και ανεφοδιασμού υδρογόνου στα επενδυτικά πλάνα του ομίλου

H Μotor Oil μετασχηματίζεται σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο με στόχο την καθετοποίηση.

Ο στόχος είναι το διυλιστήριο που αποτελεί από τα πλέον σύγχρονα και φίλια προς το περιβάλλον στην Ευρώπη να μετατραπεί σε αυτό που στο μέλλον θα αποκαλείται «πράσινο» διυλιστήριο.

Η στρατηγική του ομίλου εδράζεται  σε τέσσερις πυλώνες. 

 Πρώτος πυλώνας: Ενίσχυση αποδοτικότητας.

Συνεχής ενίσχυση της αποδοτικότητας του διυλιστηρίου και του διεύρυνση του εύρους των προϊόντων που παράγονται σε αυτό με ποιοτικά και υψηλής ποιότητας καύσιμα

Παράλληλα με τις σημαντικότατες επενδύσεις σε νέα και πιο προηγμένα προϊόντα, ήδη υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αυτονομίας του Διυλιστηρίου των Αγίων Θεοδώρων, ενός από τα πλέον σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης. 

Η Motor Oil εγκαθιστά στις εγκαταστάσεις της φωτοβολταϊκές συστοιχίες καθώς και μπαταρίες για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Έχει προβεί σε ανάπτυξη συστημάτων για την αδρανοποίηση και επεξεργασία των παραγόμενων αποβλήτων.

Παράλληλα, εφαρμόζει έργα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο στο Διυλιστήριο, όσο και στις άλλες δραστηριότητες του Ομίλου, ενώ σχεδιάζει και αξιολογεί έργα που σχετίζονται με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. 

 Δεύτερος πυλώνας: Κινητικότητα (mobility) και νέες τεχνολογίες. 

Σχεδιάζεται και υλοποιείται το πρατήριο καυσίμων του μέλλοντος, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διαφοροποιημένα προϊόντα, συμπιεσμένο φυσικό αέριο και, αργότερα, διανομή υδρογόνου.

Στον ίδιο χώρο θα παρέχονται υπηρεσίες φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς και μια σειρά άλλων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων προς τον καταναλωτή. Η επέκταση του δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων καθώς και η ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος των πρατηρίων θα παραμείνουν προτεραιότητες του Ομίλου Motor Oil. 

Τρίτος πυλώνας: Ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και ΑΠΕ. 

Προβλέποντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, η Motor Oil επεκτείνει την παρουσία της στην παραγωγή, στις υποδομές και στην προμήθεια ηλεκτρισμού.

Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο Όμιλος έχει αναπτύξει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο συνεχώς διευρύνεται με στόχο τα 300 MW άμεσα και τα 600 MW ως το 2025.

Προχωρά σε μια σειρά  επενδύσεων για την  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην προμήθεια ηλεκτρισμού και την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής εξοικονόμησης.

Στον τομέα του φυσικού αερίου και καθώς διευρύνεται η εμπορική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, σχεδιάζεται η κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), που θα συμβάλει στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου. 

Επίσης θα επενδύσει σε μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου με υπερσύγχρονο αεριοστρόβιλο.

Τέταρτος πυλώνας: Υδρογόνο, ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα.

Ο Όμιλος μελετά σε λεπτομέρεια την παραγωγή βιοκαυσίμων, ενώ παράλληλα, έχει σχεδιάσει δύο έργα για την αποθήκευση, μεταφορά και ανεφοδιασμό υδρογόνου.

Επίσης, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και αξιοποίησης αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας.

Ήδη, μέσω της θυγατρικής LPC, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλισης λιπαντικών στην Ευρώπη, ενώ έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένα πλάνα για τη δραστηριοποίηση στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων από διάφορες δραστηριότητες. 


Ιούνιος 2021-www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης