Πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας το 2020

Η Σαουδική Αραβία ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας το 2020

Στην δεύτερη θέση η Ρωσία

 

Σχετικά Άρθρα
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, υπερίσχυσε της Ρωσίας και διατηρεί κατάταξή της ως ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης την Τετάρτη 20/1/2021.

Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, παρέμεινε ισχυρή πέρυσι, ακόμη και όταν η κρίση του κορωνοϊού έπληξε την παγκόσμια ζήτηση.
Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν 7,3% σε ρεκόρ 542,4 εκατομμυρίων τόνων ή 10,85 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd).
Οι αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα το 2020 αυξήθηκαν 1,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 84,92 εκατομμύρια τόνους, ή περίπου 1,69 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης των Κινεζικών Τελωνείων.
Η Ρωσία ήταν στη δεύτερη θέση με αποστολές 83,57 εκατομμυρίων τόνων, ή 1,67 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αύξηση 7,6% από το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Τον Δεκέμβριο, οι προμήθειες της Σαουδικής Αραβίας ήταν 6,94 εκατομμύρια τόνοι, μειωμένες κατά 0,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι ρωσικοί όγκοι μειώθηκαν κατά 15,7% σε 6,2 εκατομμύρια τόνους.
Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν το 2020 σε 19,76 εκατομμύρια τόνους, ή 394.000 bpd, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι εταιρείες αγόρασαν αργό στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 3,6 εκατομμύρια τόνους το Δεκέμβριο. Οι συνολικές κινεζικές αγορές των κυριότερων ενεργειακών προϊόντων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αργού, του υγροποιημένου φυσικού αερίου, του προπανίου, του βουτανίου και του άνθρακα, ανήλθαν σε 9,784 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, περίπου το 38,7% του στόχου των 25,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καθορίστηκε στην εμπορική συμφωνία Φάσης 1.
Η Σαουδική Αραβία έχει ενισχύσει την θέση της ως προμηθευτής από τον Νοέμβριο μειώνοντας τις τιμές προκειμένου να προσελκύσει πελάτες, ξεπερνώντας τη Ρωσία, η οποία ηγείτο για το μεγαλύτερο μέρος του 2020 με πιο ευέλικτες επιλογές μεταφοράς και γεωγραφική εγγύτητα με τους κινέζους διυλιστήρια. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σχεδόν σταμάτησαν τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, ενώ το Ιράκ ήταν ο κερδισμένοας. Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ προς την Κίνα αυξήθηκαν 16,1% σε 60,12 εκατομμύρια τόνους το 2020, καθιστώντας τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου στην Κίνα. Εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές και με επιθετικό μάρκετινγκ σε ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας, η Βραζιλία επέκτεινε τις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα για να γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής της πέρυσι.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της Βραζιλίας προς την Κίνα αυξήθηκαν 5,1% σε 42,19 εκατομμύρια τόνους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης