Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ+ με θέμα τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ+ με θέμα τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου
Οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αποφασίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τις τιμές και τι ποσότητες του «μαύρου χρυσού»
Σχετικά Άρθρα

H υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ+ που συνεδριάζει σήμερα (4/8), είναι απίθανο να τροποποιήσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου του ομίλου, όπως ανέφεραν στο Reuters πέντε πηγές του Οργανισμού, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνει την εθελοντική περικοπή μέχρι τον Σεπτέμβριο δίνοντας έτσι ώθηση για περαιτέρω αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.

Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο πάνελ, μπορεί να ζητήσει μια πλήρη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων με επικεφαλής τη Ρωσία (γνωστούς ως OPEC+), εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης 

Μία από τις πηγές είπε ότι η συνάντηση της Παρασκευής θα είναι «πολύ σύντομη».

Τέσσερις άλλες πηγές δήλωσαν ότι δεν περίμεναν ότι η συνάντηση θα δώσει συστάσεις για αλλαγή της πολιτικής παραγωγής.Σημειώνεται ότι όλες οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 14% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο (η μεγαλύτερη μηνιαία ποσοστιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2022), διότι η αυστηρότερη προσφορά και η αυξανόμενη ζήτηση αντιστάθμισαν την ανησυχία ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο επίμονος πληθωρισμός θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ο ΟΠΕΚ+ προέβη σε μια ευρεία συμφωνία για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024 στην τελευταία του συνάντηση τον Ιούνιο. Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε εθελοντική μείωση της παραγωγής για τον Ιούλιο την οποία επέκτεινε για να συμπεριλάβει και τον Αύγουστο.

Οι περικοπές της παραγωγής του ομίλου, εξαιρουμένων των πρόσθετων εθελοντικών μειώσεων από τους τρεις παραγωγούς, ανέρχονται σε 3,66 εκατομμύρια bpd (περίπου στο 3,6% της παγκόσμιας ζήτησης).

 

Σαουδική Αραβία και Ρωσία συνεχίζουν να μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου

Την Πέμπτη, η Σαουδική Αραβία (επικεφαλής του ΟΠΕΚ), δήλωσε ότι θα επεκτείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) για έναν ακόμη μήνα για να συμπεριλάβει τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να παραταθεί πέρα από αυτό ή να εμβαθύνει.

Οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή διαπραγματεύονταν σχεδόν στα 86 δολάρια το βαρέλι, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου.

Η Ρωσία θα μειώσει επίσης τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 bpd τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak λίγο μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας.

Η Αλγερία, μέλος του ΟΠΕΚ, η οποία ανακοίνωσε πρόσθετη εθελοντική περικοπή κατά 20.000 bpd για τον Αύγουστο, δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα παρατείνει τη μείωση μέχρι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης