Πετρέλαιο

Πτώση 1% για το πετρέλαιο - Στα 87 δολ. κινείται το Brent, στα 85 δολ. το αργό

Πτώση 1% για το πετρέλαιο - Στα 87 δολ. κινείται το Brent, στα 85 δολ. το αργό

 

Αβεβαιότητα στην αγορά από τις συγκρούσεις στη Γάζα

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1% το βαρέλι την Τρίτη, συνεχίζοντας τη διολίσθηση που ξεκίνησε νωρίτερα την ίδια μέρα με τους traders να επικεντρώνονται στα επίπεδα ζήτησης αλλά εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί καθώς παρακολουθούν πιθανές διακοπές της προσφοράς εν μέσω στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς.

Το Brent υποχωρούσε κατά 1% στα 87,27 δολάρια το βαρέλι στις 18:25 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 1,03% στα 85,48 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent και το WTI είχαν εκτιναχθεί από τη Δευτέρα, καθώς οι συγκρούσεις δημιούργησαν φόβους ότι η θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα από τη Γάζα.

Η Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες το Σάββατο, ενώ το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη με τις πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στην 75χρονη ιστορία της σύγκρουσής του με τους Παλαιστίνιους.

«Υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα στις αγορές μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο», δήλωσαν οι αναλυτές της ING την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι αγορές πετρελαίου τώρα τιμολογούνται με ασφάλιστρα κινδύνου.

Ενώ το Ισραήλ παράγει πολύ λίγο αργό πετρέλαιο, οι αγορές ανησυχούν ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί θα μπορούσε να βλάψει την προσφορά στη Μέση Ανατολή και να επιδεινώσει το αναμενόμενο έλλειμμα για το υπόλοιπο του έτους.

Το λιμάνι της Ασκελόν του Ισραήλ και ο τερματικός σταθμός πετρελαίου του έχουν κλείσει λόγω της σύγκρουσης, δήλωσαν πηγές τη Δευτέρα.

Το Ιράν είναι συνένοχο, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν πληροφορίες ή στοιχεία που να δείχνουν την άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.

«Εάν οι ΗΠΑ βρουν στοιχεία που εμπλέκουν άμεσα το Ιράν, τότε η άμεση μείωση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε ο Vivek Dhar, ενεργειακός αναλυτής στην CBA.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Brent θα σταθεροποιηθεί τελικά μεταξύ 90-100 $/βαρέλι το 4ο τρίμηνο του 2023», δήλωσε ο Dhar, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ αυξάνει τον κίνδυνο παρακολούθησης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent στα 100 δολάρια/βαρέλι και άνω.

Σε ένα πιο θετικό σημάδι για την προμήθεια, η Βενεζουέλα και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε συνομιλίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση από τις κυρώσεις στο Καράκας, επιτρέποντας σε τουλάχιστον μία επιπλέον ξένη εταιρεία πετρελαίου να πάρει αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης