Σε μια συνάντηση με έντονο πολιτικό και διπλωματικό φορτίο, ο Αλέξης Τσίπρας και η Kimberly Guilfoyle άνοιξαν μια ευρεία ατζέντα διεθνών ζητημάτων που ξεπερνά τα ελληνοαμερικανικά όρια, αγγίζοντας τις πιο κρίσιμες εστίες έντασης στον πλανήτη.
Από τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία μέχρι το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν σαφές: η διπλωματία και το διεθνές δίκαιο πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο.
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: στρατηγική αλλά όχι “λευκή επιταγή”
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με έμφαση στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, στην αμυντική συνεργασία και στην ενέργεια και την οικονομία.
Ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σχέση των δύο χωρών πρέπει να βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος και όχι σε λογική “δεδομένου συμμάχου”, τονίζοντας την ανάγκη για ισορροπημένη εταιρική σχέση.
Continuing my engagements with key Greek political figures, I was pleased to meet with former Prime Minister @atsipras. We had a wide-ranging conversation on the strength of the U.S.-Greece relationship and the importance of a secure and prosperous Eastern Mediterranean. Strong… pic.twitter.com/6N5JdCnwmm
— Ambassador Kimberly Guilfoyle (@USAmbassadorGR) June 29, 2026
Μέση Ανατολή και Ουκρανία: κάλεσμα για τερματισμό συγκρούσεων
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις διεθνείς κρίσεις:
- Στη Μέση Ανατολή, ζητήθηκε άμεσος τερματισμός των συγκρούσεων και ειρηνική επίλυση μέσω διπλωματίας
- Στην Ουκρανία, έγινε αναφορά σε θετική αποτίμηση των αμερικανικών πρωτοβουλιών για ειρήνευση και σταθερότητα
Η έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για λύσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και όχι στη στρατιωτική ισχύ.
Κυπριακό: επανεκκίνηση συνομιλιών
Για το Κυπριακό, τέθηκε η ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, λύσης στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του ζητήματος
Ελληνοτουρκικά: σαφή μηνύματα και Χάγη
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Τσίπρας ζήτησε σαφή μηνύματα των ΗΠΑ προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, εξέφρασε επιφυλάξεις για νέες αμυντικές συμφωνίες, όπως πιθανές προμήθειες F-35 και ανέδειξε τη σημασία προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. αναφέρθηκε επίσης στο πολιτικό πλαίσιο ίδρυσης του κόμματος και στην ανάγκη ευρύτερης πολιτικής αλλαγής στη χώρα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο τομεάρχης Εξωτερικών Χάρης Τζήμητρας, ο διπλωματικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο επικεφαλής Γραφείου Τύπου Ανδρέας Μπούσιος.
www.worldenergynews.gr






