Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τους δανειολήπτες, με τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο να ασκεί ευθεία πίεση στην κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης των συνεπών δανειοληπτών και τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μαρκόπουλο να υπεραμύνεται των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Η αντιπαράθεση πήρε γρήγορα πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο κ. Βλάχος προειδοποίησε ότι η ΝΔ πρέπει να «ξαναβρεί το βήμα στην κοινωνία», ενώ ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει συγκεκριμένα μέτρα και ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν.
Η συζήτηση αφορούσε τα δάνεια πρώτης κατοικίας και, ειδικότερα, την ανάγκη στήριξης εκείνων που, παρά τις οικονομικές πιέσεις, συνεχίζουν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.
Βλάχος: «Πρέπει να ξαναβρούμε βήμα στην κοινωνία»
Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, ο Γιώργος Βλάχος υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική δεν πρέπει να περιορίζεται στους ευάλωτους δανειολήπτες, αλλά να προβλέπει ουσιαστική στήριξη και για τους συνεπείς πολίτες που καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
Έθεσε, μεταξύ άλλων, την πρόταση για ελάφρυνση του φορολογητέου εισοδήματος των συνεπών δανειοληπτών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πολίτες που, όπως είπε, «με κόπο και θυσίες καταφέρνουν να τα φέρνουν βόλτα για να ανταποκρίνονται στα δάνειά τους».
«Πρέπει να τους δώσουμε μια βοήθεια, μια ελάφρυνση, ένα μπόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνδέοντας τη στήριξη αυτής της κατηγορίας και με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο βουλευτής της ΝΔ άσκησε παράλληλα κριτική στη λειτουργία των funds, υποστηρίζοντας ότι «νιώθουν ανεξέλεγκτα» και καταγγέλλοντας, όπως είπε, «χείριστη συμπεριφορά».
Η πολιτική αιχμή, ωστόσο, ήρθε όταν ο κ. Βλάχος τόνισε ότι, ενόψει των επόμενων εκλογών, η ΝΔ πρέπει «να ξαναβρεί το βήμα στην κοινωνία» και «να ανακτήσει την επαφή με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».
Μαρκόπουλος: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς έλεγχο»
Απαντώντας, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος παρέθεσε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τα μέτρα της ΔΕΘ για την τεκμαρτή φορολόγηση, την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη, καθώς και τραπεζικά προγράμματα επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών κατά την περίοδο της ανόδου των επιτοκίων.
«Έχουν αναληφθεί ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες με συγκεκριμένες στοχευμένες πολιτικές για βοήθεια των ευάλωτων δανειοληπτών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δράσεις σε εξέλιξη και για τους συνεπείς δανειολήπτες.
Ο υφυπουργός προανήγγειλε, μάλιστα, νέες παρεμβάσεις: «Θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για ελαφρύνσεις, θα το δείτε στο πολύ κοντινό μέλλον».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους servicers και στα funds, διαβεβαιώνοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς έλεγχο».
Η απάντηση, ωστόσο, δεν έπεισε τον κ. Βλάχο, ο οποίος επανήλθε σε έντονο ύφος, υποστηρίζοντας ότι ο υφυπουργός δεν απάντησε στο συγκεκριμένο ερώτημά του.
«Δεν μου απαντήσατε στο ερώτημά μου. Ήταν πολύ απλό το ερώτημα», είπε, προσθέτοντας ότι αισθάνθηκε πως η ερώτησή του αντιμετωπίστηκε ως ερώτηση ενός «παράξενου» βουλευτή που «τσιγκλάει» την κυβέρνηση.
Ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε ότι ουδέποτε επιχείρησε να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» και επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές.
Κλείνοντας, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, αλλά ταυτόχρονα έστειλε σαφές πολιτικό μήνυμα: «Είμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο» και «είμαστε στην ίδια πλευρά της βάρκας», είπε απευθυνόμενος στον κ. Βλάχο.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «μαγικές συνταγές που κάποιοι άλλοι με μεγάλη ευκολία τάζουν, δεν υπάρχουν», υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που πέρασε τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση ανέδειξε έτσι ένα ευρύτερο ζήτημα για την κυβέρνηση: πώς θα στηριχθούν όχι μόνο οι ευάλωτοι δανειολήπτες, αλλά και εκείνοι που συνεχίζουν να εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, την ώρα που η πίεση από το κόστος στέγασης και τις οικονομικές υποχρεώσεις παραμένει έντονη.
www.worldenergynews.gr






