Τα Νέα του TAP

Στον ΔΕΣΦΑ η συντήρηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ

tags :
Στον ΔΕΣΦΑ η συντήρηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα ισχύσει για περίοδο πέντε ετών από τη στιγμή που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία ο αγωγός

Σύμβαση για τη συντήρηση του ελληνικού τμήματος του ΤΑΡ υπέγραψε η ιδιοκτήτρια εταιρία του έργου Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) με τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Τη συμφωνία έχει εγκρίνει επίσημα και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), από τις 12 Δεκεμβρίου 2018.

Η σύμβαση αφορά στην ανάληψη από τον ΔΕΣΦΑ των εργασιών συντήρησης στις εγκαταστάσεις του ελληνικού τμήματος του αγωγού ΤΑΡ, συνολικού μήκους 550 χιλιομέτρων: από τους Κήπους του Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έως την Ιεροπηγή Καστοριάς στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Επισημαίνεται πως η συμφωνία συντήρησης έχει ισχύ για χρονικό διάστημα πέντε ετών από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του ΤΑΡ, ενώ προβλέπει επίσης την παροχή υποστήριξης από τον ΔΕΣΦΑ ήδη πριν από την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του αγωγού.

 

Συμφωνία - ορόσημο

Θερμά χαιρέτισαν τη συμφωνία οι ηγεσίες των δύο εταιρειών. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήριος Νίκας, δήλωσε: «Η συμμετοχή μας, με έναν εξαιρετικά καίριο και ενεργό ρόλο, σε ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, έρχεται ως αναγνώριση της υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για τον ΔΕΣΦΑ, ως διεθνώς αναγνωρισμένο πάροχο μη ρυθμιζόμενων υπηρεσιών. Η συμφωνία που υπογράψαμε μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς θα οδηγήσει στην περαιτέρω αξιοποίηση του έμπειρου προσωπικού του ΔΕΣΦΑ αφενός, και τη δημιουργία νέων και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας αφετέρου, αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα από μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες».

0

Εκ μέρους του TAP, o Γενικός Διευθυντής Luca Schieppati, υποστήριξε πως η συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στη συνολική πρόοδο του έργου ΤΑΡ, το οποίο είναι ολοκληρωμένο κατά 82% περίπου: «Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση κι έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού 2020. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ΔΕΣΦΑ για τη συνεχιζόμενη στήριξη και συνεργασία τους, χάρη στα οποία φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Και επιθυμούμε να συνεχίζουμε τη στενή μας συνεργασία στο μέλλον. Τα επόμενα βήματα για τον ΤΑΡ περιλαμβάνουν την κατασκευή του μήκους 105 χλμ υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού και την έναρξη λειτουργίας της υποδομής», τόνισε.

Σχολιάζοντας από πλευράς του την υπογραφή της συμφωνίας, τέλος, ο Πρόεδρος του TAΡ, Walter Peeraer, ανέφερε πως τους λίγους μήνες που μένουν έως την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού το 2020, ο ΤΑΡ εστιάζει στην επιχειρησιακή του ετοιμότητα: «Με τη συμφωνία αυτή ξεκινά μία μακρόχρονη συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ, του οποίου η υποστήριξη κατά την επιχειρησιακή λειτουργία του ΤΑΡ θα είναι κομβική, ώστε ο αγωγός να μεταφέρει με ασφάλεια φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας και διαφοροποιώντας ενεργειακούς πόρους», σημείωσε σχετικά ο κ. Peeraer.
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης