Τελευταία Νέα
Τα Νέα του TAP

Ο TAP δίνει «ΠΝΟΗ» στις αγροτικές κοινότητες του Έβρου

Ο TAP δίνει «ΠΝΟΗ» στις αγροτικές κοινότητες του Έβρου

Μέσω του προγράμματος ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ ενισχύει τον πρωτογενή τομέα του ακριτικού Νομού με 1 εκατ. ευρώ

Παραδόθηκε από τον ΤΑΡ το πιο μεγαλόπνοο –μέχρι στιγμής– έργο για την αντικατάσταση τμήματος 1,6 χλμ. του αρδευτικού δικτύου Πέπλου-Κήπων. Πρόκειται για επένδυση που ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στα «ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ | Ανάπτυξη Τοπικών Υποδομών» του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου.

Το project αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδιασμού και των πρωτοβουλιών που υλοποιεί ο ΤΑΡ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων.

Αρωγοί στη εν λόγω πρωτοβουλία ήταν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης και ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Φερών-Πέπλου που λειτουργεί και διαχειρίζεται το δίκτυο.

Η κατάσταση του δικτύου

Το αρδευτικό δίκτυο που εξυπηρετεί τις αγροτικές κοινότητες Πέπλου και Κήπων έχει κατασκευαστεί προ 20ετίας.

Λόγω παλαιότητας είχε υποστεί βλάβες σε διάφορα σημεία του με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί, γεγονός που είχε σημαντικές επιπτώσεις στη διεξαγωγή των καλλιεργητικών εργασιών.Και μάλιστα, σε μία περιοχή όπου η γεωργία αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τους περίπου 1.200 κατοίκους.


nnnn.JPG

Το ιστορικό της πρωτοβουλίας

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και ο ΤΟΕΒ αξιολόγησαν και ενέκριναν την μελέτη σκοπιμότητας που διεξήγαγε το 2018 ο ανάδοχος φορέας υλοποίησης του ΤΑΡ για την πραγματοποίηση του απαιτητικού αυτού τεχνικού έργου.

Οι πρώτες δοκιμαστικές τομές ακολούθησαν τον Ιούνιο του 2019, και έναν μήνα αργότερα τα συνεργεία ξεκίνησαν τις εργασίες αντικατάστασης.Τα έργα πραγματοποιήθηκαν σε τμήμα του κυρίως αγωγού, στον δυτικό και ανατολικό κλάδο, και σε συνδέσεις του με τα υφιστάμενα δευτερεύοντα δίκτυα. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών, αλλά και σύγχρονες μέθοδοι εγκατάστασης – όπως η Οριζόντια Κατευθυνόμενη Διάτρηση (Horizontal Directional Drilling).

Αντιμετώπιση δυσκολιών και επιτυχής υλοποίηση

Ο πολύ υψηλός υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες, αλλά και οι νέες και αυστηρότερες προδιαγραφές λειτουργίας των εργοταξίων, στο πλαίσιο προστασίας από την πανδημία του COVID-19, αποτέλεσαν ένα σύνολο εμποδίων που έπρεπε να ξεπεράσει η ομάδα υλοποίησης.

Παρόλες τις προκλήσεις, ωστόσο, το έργο παραδόθηκε εγκαίρως για τις καλλιεργητικές ανάγκες των αγροτών. 

Σχολιάζοντας το αναβαθμισμένο αρδευτικό δίκτυο Πέπλου - Κήπων, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, δήλωσε –μεταξύ άλλων– ότι «το έργο της αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου Πέπλου-Κήπων ανταποκρίνεται σημαντικά στις καλλιεργητικές ανάγκες των αγροτών της περιοχής. Μετά την επτάμηνη λειτουργία του δικτύου, ήδη το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο και τεκμηριώνει ότι η συνεργασία μεταξύ Δήμου Αλεξανδρούπολης και TAP απέδωσε καρπούς».

Εκπροσωπώντας τους άμεσα ωφελούμενους της πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου, Βασίλειος Παντελίδης, πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του έργου συνέβαλε τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και του δικτύου, με κυριότερα οφέλη:

  • τη μείωση κατά 40% της κατανάλωσης του ρεύματος στο αντλιοστάσιο πιέσεως, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαρροές.
  • την αύξηση της πίεσης στο δίκτυο, με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών κατά την αρδευτική περίοδο.

Σύμφωνα, τέλος, με την Βασιλική Σωτηροπούλου, Διευθύντρια Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ για την Ελλάδα, «αυτή ήταν μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για μας, διότι στηρίζει ουσιαστικά τους κατοίκους της περιοχής. Κι επίσης, διότι επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τον έμπρακτο σεβασμό του ΤΑΡ προς την ελληνική γη και τους ανθρώπους που φιλοξενούν τον αγωγό». 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης