Χρηματιστήριο & Αγορές

Credit Suisse: Συμφωνία για εξαγορά από την UBS με 3,2 δισ. δολάρια - Κινητοποίηση των κεντρικών τραπεζών

Credit Suisse: Συμφωνία για εξαγορά από την UBS με 3,2 δισ. δολάρια - Κινητοποίηση των κεντρικών τραπεζών
Η UBS θα πληρώσει πλέον περισσότερα από 0,50 SFr ανά μετοχή στη δική της μετοχή, έναντι προσφοράς 0,25 SFr νωρίτερα σήμερα
Σχετικά Άρθρα

Ύστερα από ένα... τραπεζικό θρίλερ που κράτησε και είχε άρωμα 2008 όλη την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 και με την ανάσα των αγορώ νκομμένη... η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse αφού αύξησε την προσφορά της σε στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις ελβετικές αρχές να είναι έτοιμες να αλλάξουν το κανονιστικό πλαίσιο της χώρας προκειμένου να παρακάμψουν την έγκριση των μετόχων για τη συναλλαγή καθώς σπεύδουν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία πριν από τη Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Την Παρασκευή οι εκροές όσον αφορά τη ρευστότητα και η αστάθεια της αγοράς επιβεβαίωσαν ότι δεν ήταν εφικτό για να αναζωογονηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η γρήγορη και σταθεροποιητική επίλυση ήταν απολύτως υποχρεωτική», δήλωσε ο Ελβετός πρόεδρος Alain Berset σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη το βράδυ της Κυριακής 19 Μαρτίου 2023.
«Αυτή η απόφαση ήταν η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS».

Η UBS πληρώνει περίπου 0,76 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή , κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ελβετικά φράγκα, έναντι προσφοράς 0,25 ή 0,50 ελβετικών φραγκων νωρίτερα , τιμή γύρω από 1 δισ. δολάρια που απορρίφθηκε από το συμβούλιο Credit Suisse.

Ωστόσο, η προσφορά παραμένει πολύ κάτω από την αξία κλεισίματος της Suisse Credit score στα 1,86 SFr την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2023.
Η ελβετική κεντρική τράπεζα  συμφώνησε να παράσχει γραμμή ρευστότητας 100 δισ. ελβετικών φραγκων που υποστηρίζεται από ομοσπονδιακή διασφάλιση αθέτησης πληρωμών στην UBS ως μέρος της συμφωνίας - σε σχέση με ένα συγκεκριμένο ύψος των ασφαλίστρν κινδύνου -, δήλωσε το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επίσης τη δυνατότητα να προσφέρει εγγύηση έναντι ζημιών έως και 9 δισ. ελβετικά φραγκα, ωστόσο μόνο αφού η UBS έχει αναλάβει τα κύρια 5 δισ. ελβατικά φράγκα των ζημιών σε ασφαλή χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων.

Περίπου 17 δισ. ομόλογα της κατηγορίας Further Tier 1 της Suisse ( AT1s ), που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν ζημίες όταν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και να μεταφέρουν τον ρίσκο ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από τους φορολογούμενους στους επενδυτές μηδενίζονται.
Το Credit score Suisse ανέφερε στον ισχυρισμό της το βράδυ της Κυριακής ότι η ελβετική ρυθμιστική αρχή της αγοράς είχε αποφασίσει ότι τα ομόλογα θα «διαγραφούν».

Δείτε περισσότερα:

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/669966/elvetia-oi-anakoinoseis-gia-to-deal-tis-eksagoras-tis-credit-suisse-apo-ti-ubs

Πηγή: Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης