Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,9 % για τον S&P, άνοδος 0,3% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 0,9 % για τον S&P, άνοδος 0,3% για τον energy sector

422 μονάδες έχασεο o Dow

 

Υποχώρηση στη Wall Street την Τετάρτη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου τα οποία ενισχύθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, πιθανότατα ωθώντας τις μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve που ανέμεναν οι επενδυτές.

Το επενδυτικό κλίμα μειώθηκε περαιτέρω μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed τον Μάρτιο, τα οποία αντανακλούσαν τις ανησυχίες των αξιωματούχων ότι ο πληθωρισμός δεν κινείται αρκετά γρήγορα προς τον στόχο του 2% της Fed.

Ο Dow Jones υποχώρησε 422 μονάδες ή 1,09% στις 38.461 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,95% στις 5.160 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 0,36% στις 747,94 μονάδες.
O Nasdaq υποχώρησε 0,8% στις 16.170 μονάδες.

Με εξαίρεση την ενέργεια, όλοι οι κλάδοι στον γενικό δείκτη της αγοράς ήταν στο κόκκινο. Τα ακίνητα υποχώρησαν περίπου 4%, οδηγώντας τις απώλειες του κλάδου. Ο S&P 500 ήταν στάσιμος τον Απρίλιο εν αναμονή αυτής της έκθεσης για τον πληθωρισμό μετά από μια έντονη έναρξη του έτους όπου ο δείκτης σημείωσε ράλι 10%, το καλύτερο κέρδος πρώτου τριμήνου σε πέντε χρόνια.

Ο ΔΤΚ τον Μάρτιο αυξήθηκε 0,4% και 3,5% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για μηνιαία αύξηση 0,3% και 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιταχύνθηκε 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αυξήθηκε 3,8% από πέρυσι, σε σύγκριση με εκτιμήσεις για 0,3% και 3,7%, αντίστοιχα. Ο ΔΤΚ τον Απρίλιο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% για όλα τα είδη.

Τα στοιχεία συναλλαγών μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed υποδηλώνουν τώρα μόλις 20,6% πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Οι traders στοιχηματίζουν τώρα ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 4,5% καθώς ο ΔΤΚ του Μαρτίου επιταχύνθηκε εκ νέου από τον προηγούμενο μήνα, αψηφώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα που ελπίζει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο στόχο του 2%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε σε σχεδόν 5%.

Τραπεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase και βιομηχανικές όπως η Honeywell, υποχώρησαν 1% και 1,9% λόγω ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αρχίσουν να "πνίγουν την οικονομία". Microsoft και Apple υποχώρησαν επίσης 0,9% και 0,7%, αντίστοιχα. Ο δείκτης αναφοράς μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημείωσε πτώση 2,6%.

To πετρέλαιο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1% την Τετάρτη, καθώς οι ΗΠΑ φέρονται να προετοιμάζονται για ένα «επικείμενο» χτύπημα από το Ιράν κατά του Ισραήλ.

Το συμβόλαιο του West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου αυξήθηκε 1,01%, στα 86,09 δολάρια το βαρέλι.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιουνίου του Brent κέρδισαν 1,01%, 90,32 δολάρια το βαρέλι.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βλέπουν μια μεγάλη επίθεση με πύραυλο ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος από το Ιράν ή τους αντιπροσώπους του εναντίον του Ισραήλ ως επικείμενη, ανέφεραν στο Bloomberg News άνθρωποι που γνωρίζουν τις μυστικές υπηρεσίες. Η πιθανή επίθεση θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης