Χρηματιστήριο & Αγορές

Οι νέες τιμές-στόχοι από JP Morgan και Goldman Sachs για τη ΔΕΗ

Οι νέες τιμές-στόχοι από JP Morgan και Goldman Sachs για τη ΔΕΗ
Ο στόχος μόχλευσης του ομίλου βάσει του guidance είναι στις 3,5 φορές τον δείκτη, ενώ από την άλλη, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας ήταν αρνητικές για το πρώτο τρίμηνο, γεγονός όμως που  το χαρακτηρίζει ως «αναμενόμενο»
Τις νέες τιμές-στόχους για τη μετοχή της ΔΕΗ δίνουν οι επενδυτικοί οίκοι JP Morgan και Goldman Sachs σε νεότερη έκθεση που δημοσίευσαν σήμερα (21/5).

Πιο αναλυτικά, η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο στα 14,5 ευρώ και ουδέτερη σύσταση, ενώ η JP Morgan τιμή-στόχο στα 15 ευρώ και σύσταση υπεραπόδοσης, με τους δυο οίκους να θεωρούν ότι τα άκρως θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το α’ τρίμηνο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλότερη συνεισφορά από τη διανομή και την ανθεκτικότητα του περιθωρίου κέρδους.

Η ανάλυση της JP Morgan

Σύμφωνα με τη JP Morgan, η ΔEΗ μπήκε δυναμικά στο 2024 σημειώνοντας 459 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενων EBITDA στο τρίμηνο, λίγο υψηλότερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις της, ενώ αναβάθμισε ανοδικά τις φετινές εκτιμήσεις της για τα EBITDA κατά +6% σε 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ προηγουμένως, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της παραγωγής, των επενδύσεων, με βάση το στρατηγικό σχέδιο και τα οφέλη που συνδέονται με τη χαμηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

O δείκτης μόχλευσης παρέμεινε υπό έλεγχο στις 2,3 φορές το καθαρό χρέος του ομίλου ως προς τα EBITDA.

Ο στόχος μόχλευσης του ομίλου βάσει του guidance είναι στις 3,5 φορές τον δείκτη, ενώ από την άλλη, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας ήταν αρνητικές για το πρώτο τρίμηνο, γεγονός όμως που  το χαρακτηρίζει ως «αναμενόμενο».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ σχολίασε επίσης ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μέχρι και 10% των μετοχών της εταιρείας στο ΧΑ μπορεί ουσιαστικά να παραταθεί για ακόμα δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει όλες τις σχετικές εγκρίσεις.

Η Goldman Sachs

Με τη σειρά της η Goldman Sachs αναφέρει στην έκθεσή της ότι η ΔEΗ ανακοίνωσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, χάρη στην υψηλότερη συνεισφορά από τη διανομή, παρά τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σημαντικό ρόλος έπαιξαν και οι νέες δραστηριότητες στη Ρουμανία.

Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA για το τρίμηνο ανήλθαν σε 459 εκατ. ευρώ.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ΔEΗ αύξησε την πρόβλεψη για τα φετινά επαναλαμβανόμενα EBITDA σε 1,8 δισ. ευρώ ή 100 εκατ. ευρώ υψηλότερα, που σηματοδοτεί περιθώρια ανόδου στο consensus των αναλυτών. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση ανέφερε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη χρήσης προ μειοψηφίας θα κινηθούν στο ανώτερο άκρο των 300 με 400 εκατ. ευρώ, που είναι το guidance για φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης