Ο επικεφαλής της AKTOR υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοσης ομολόγου, ο όμιλος θα διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ έως το 2030
Στην ανάπτυξη δύο διακριτών ενεργειακών πυλώνων, του LNG και μιας καθετοποιημένης πλατφόρμας ΑΠΕ και λιανικής, που θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ισχυρών επαναλαμβανόμενων εσόδων τα επόμενα χρόνια, εστιάζει η στρατηγική της AKTOR. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, παρουσίασε το ενεργειακό πλάνο της εταιρείας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι αφενός η δημιουργία ενός αυτόνομου και κερδοφόρου βραχίονα LNG μετά το 2030 και αφετέρου η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της καθετοποιημένης εταιρείας ΑΠΕ και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο επικεφαλής της AKTOR υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοσης ομολόγου, ο όμιλος θα διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ έως το 2030.
Κρίσιμη η συνεργασία με τη Motor Oil στο LNG
Ιδιαίτερη βαρύτητα απέδωσε στη συμφωνία που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη Motor Oil για την από κοινού ανάπτυξη του δεύτερου FSRU της Dioriga Gas στην Κόρινθο. Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα έργο-κλειδί προκειμένου η AKTOR να αποκτήσει μια δραστηριότητα LNG που θα εξασφαλίζει σταθερές ταμειακές ροές και υψηλή κερδοφορία μετά το 2030.
Σχετικά με την επένδυση των 200 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στο επιχειρηματικό σχέδιο για το LNG, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι το ποσό είχε υπολογιστεί πριν από τη συμφωνία με τη Motor Oil και πλέον εκτιμά ότι οι απαιτούμενοι πόροι για τη συμμετοχή της AKTOR στη Dioriga Gas θα είναι χαμηλότεροι.
Παράλληλα, εξήγησε ότι οι συμφωνίες που βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης με τη Ρουμανία (2 bcm), τη Βουλγαρία (1 bcm), σε συνδυασμό με τις ήδη υπογεγραμμένες συμφωνίες με την Αλβανία και τη Βοσνία (1,5 bcm), ανεβάζουν τον συνολικό όγκο στα περίπου 4,5 bcm φυσικού αερίου, χωρίς να απαιτούνται νέες επενδύσεις σε υποδομές, καθώς η ΔΕΠΑ έχει ήδη εξασφαλίσει slots στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη.
Ωστόσο, εφόσον επεκταθεί περαιτέρω ο Κάθετος Διάδρομος και προστεθούν νέες αγορές, τότε το δεύτερο FSRU θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Επίσης ο κ. Εξάχρου αναφερθηκε στις επενδύσεις υποδομών GAS POWER PLANTS στην Αλβανία και την Βοσνία , τα οποία μπορεί να αναληφθούν είτε υπό μορφής παραχώρησης είτε υπό μορφή κατασκευής.
Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου σύντομα θα υπάρξουν νέα σε σχέση με το trading του LNG, ενώ ο CEO της AKTOR προβλέπει ότι οι τιμές του TTF θα συνεχίσουν ανοδικά.
Επιτάχυνση επενδύσεων στις ΑΠΕ
Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο επικεφαλής της AKTOR ανέφερε ότι η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει την επιτάχυνση των επενδύσεων. Στόχος είναι έως το τέλος του έτους ο όμιλος να διαθέτει σε λειτουργία 550 MW έργων ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 450 MW αφορούν φωτοβολταϊκά και τα 100 MW συστήματα αποθήκευσης, ενώ το 2027 το χαρτοφυλάκιο θα φτάσει το 1 GW.
Από εδώ και στο εξής θα γίνει στροφή των επενδύσεων ΑΠΕ στις ανεμογεννήτριες.
Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρίες στη Βουλγαρία.
Ο κ. Εξάρχου επανέλαβε ότι η στρατηγική του ομίλου είναι η δημιουργία μιας πλήρως καθετοποιημένης ενεργειακής εταιρείας σε ΑΠΕ, η οποία θα δραστηριοποιείται από την παραγωγή και την αποθήκευση έως την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά. Ο τελικός στόχος είναι η αυτόνομη εισαγωγή του συγκεκριμένου ενεργειακού βραχίονα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έως το 2030.
Οι συζητήσεις με την Αλβανία
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για την οριστικοποίηση της συμφωνίας της AKTOR LNG USA, που προβλέπει 20ετές συμβόλαιο προμήθειας 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι εξετάζονται και πρόσθετες επενδυτικές ευκαιρίες, όπως η ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μια τέτοια επένδυση δεν εντάσσεται στον τομέα του LNG. Ανάλογα με τη μορφή της συμφωνίας, θα μπορούσε να ενταχθεί είτε στον κλάδο των παραχωρήσεων, εφόσον συνοδεύεται από εξασφαλισμένη ταρίφα για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, είτε στον κατασκευαστικό τομέα, αν αφορά αποκλειστικά την υλοποίηση της μονάδας.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η AKTOR δεν εξετάζει σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή της σε έργο FSRU στην Αλβανία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν οι Αλβανοί αποφασίσουν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο, δεν θα το κάνουν μαζί μας».
Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ έως το 2030
Το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, με το 88% των κεφαλαίων να κατευθύνεται σε παραχωρήσεις, ΑΠΕ και LNG, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων και συμβασιοποιημένων εσόδων.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται επενδύσεις περίπου 1,3 δισ. ευρώ στις παραχωρήσεις, 1,1 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περίπου 200 εκατ. ευρώ στο LNG.
Στις ΑΠΕ, ο στόχος είναι η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου 1,2 GW μέσα στην επόμενη πενταετία, με 400 MW φωτοβολταϊκών, 400 MW αιολικών και περίπου 300 MW συστημάτων αποθήκευσης (BESS), δίνοντας έμφαση και σε εξαγορές έργων αποθήκευσης στο εξωτερικό.
Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει την επέκτασή της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και την αξιοποίηση των μονάδων αποθήκευσης, ώστε να μεγιστοποιείται η αξία της παραγόμενης ενέργειας.
Στο LNG, η στρατηγική της AKTOR προβλέπει παρουσία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από την προμήθεια και τη μεταφορά έως την επαναεριοποίηση, την εμπορία φυσικού αερίου και τις υποδομές FSRU. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί δεσμευτικές συμβάσεις για 1,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ επιπλέον 4,4 δισ. κυβικά μέτρα βρίσκονται σε διαδικασία μετατροπής από μνημόνια συνεργασίας σε δεσμευτικές συμφωνίες.
Αναφερόμενος στην εικόνα της εταιρίας μετά την αύξηση προσδιόρισε το συνολικό ταμείο στο 1,5 δισ, ενώ τα EBITDA άμεσα θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ ευρώ.
Το επενδυτικό κλίμα
Ο CEO του ΑΚΤΟΡΑ μίλησε για το επενδυτικό κλίμα, τονίζοντας ότι κανένας δεν περίμενε πριν από λίγα χρόνια να υπάρχει στην παρούσα φάση η διάθεση από τα διεθνή κεφάλαια να τοποθετηθούν σε ελληνικές εταιρίες. Και αυτό το απέδωσε στο κυβερνητικό έργο της τελευταίας 7ετίας.






