Τελευταία Νέα

ΙΕΑ για ΝΑ Ασία: Ελλιπείς οι προσπάθειες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης

ΙΕΑ για ΝΑ Ασία: Ελλιπείς οι προσπάθειες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης
Οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030

Κάλεσμα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των καυσίμων χαμηλών εκπομπών.

Το Southeast Asia Energy Outlook 2022 του οργανισμού τόνισε ότι η εξάρτηση της περιοχής στα ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας αποδεικνύεται «σημαντική ευπάθεια» στη σημερινή ενεργειακή κρίση. Η επίτευξη των στόχων ενεργειακής ασφάλειας και εκπομπών θα απαιτήσει από τις χώρες της περιοχής να καταβάλουν «μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την επιτάχυνση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη μετάβαση σε καύσιμα χαμηλών εκπομπών».

Οι 10 οικονομίες-μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο. Πρόκειται για το Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, τη Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, την Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Στο επίκεντρο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση, η διεθνής υποστήριξη θα είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά για την τόνωση της καινοτομίας και την ανάπτυξη των πολύ απαραίτητων υποδομών, όπως η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τα δίκτυα, καθώς και εγκαταστάσεις για καύσιμα χαμηλών εκπομπών.

Οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της περιοχής, από περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μεταξύ 2016 και 2020.

Η συνδρομή των ιδιωτών

Παράλληλα, ενώ η διεθνής αναπτυξιακή χρηματοδότηση είναι απαραίτητη, η έκθεση αναφέρει ότι τα μέλη του ASEAN θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης και να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές σηματοδοτώντας τη σαφή δέσμευσή τους για ανάπτυξη ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και βελτιώνοντας τα ρυθμιστικά και χρηματοδοτικά πλαίσια. Η ταχεία μετάβαση των χωρών της ASEAN στη βιώσιμη ενέργεια όχι μόνο θα μειώσει τις εκπομπές και τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αλλά θα επιτάχυνε επίσης την καθολική πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας πρέπει να επισπεύσουν τις προσπάθειες μετάβασης στη βιώσιμη ενέργεια και να λάβουν τη διεθνή υποστήριξη που χρειάζονται. Η παρούσα έκθεση αποτελεί απόδειξη της ισχυρής και παραγωγικής σχέσης του IEA με τα δυναμικά μέλη του ASEAN και είμαστε έτοιμοι να τα συνοδεύσουμε καθώς προσπαθούν να παρέχουν καθαρή, οικονομικά προσιτή και ασφαλή ενέργεια για όλους τους πολίτες τους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης