AD
Διεθνή

Αναστέλλεται η συμφωνία Mercosur - Για δικαστική επανεξέταση τη στέλνει η Ευρωβουλή

Αναστέλλεται η συμφωνία Mercosur - Για δικαστική επανεξέταση τη στέλνει η Ευρωβουλή
Όπως επισημαίνει το  Politico, το Κοινοβούλιο δεν θα είναι σε θέση να ψηφίσει για την ίδια τη συμφωνία έως ότου το δικαστήριο εκδώσει τη γνώμη του -μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί 18 έως 24 μήνες 
Για δικαστική επανεξέταση έστειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα (21/1) την εμπορική συμφωνία Mercosur με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συμφωνία έως και δύο χρόνια.
 
Με πλειοψηφία μόλις 10 ψήφων, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος να ζητηθεί γνωμοδότηση από το Δικαστήριο της Ε.Ε. σχετικά με το κατά πόσον τα κείμενα της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η πρόταση εγκρίθηκε -υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των υποστηρικτών της- με 334 ψήφους υπέρ, 324 κατά και 11 αποχές.
 
Όπως επισημαίνει το  Politico, το Κοινοβούλιο δεν θα είναι σε θέση να ψηφίσει για την ίδια τη συμφωνία έως ότου το δικαστήριο εκδώσει τη γνώμη του -μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί 18 έως 24 μήνες.
 
Η καθυστέρηση εγείρει τώρα το ερώτημα αν η Κομισιόν θα εφαρμόσει προσωρινά τη συμφωνία περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου -θέτοντας τα δύο θεσμικά όργανα σε πορεία σύγκρουσης όσον αφορά τη δημοκρατική λογοδοσία.
 
Το αποτέλεσμα αποτελεί σημαντική ήττα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες που υποστηρίζουν τη συμφωνία (ανάμεσά του η Γερμανία), οι οποίες θέλουν να εμβαθύνουν τους δεσμούς με τις χώρες της Mercosur -Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη- και βλέπουν τη συμφωνία ως την τέλεια ευκαιρία να σταθούν απέναντι στους αλλοπρόσαλλους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
 
«Όσο περισσότερους εμπορικούς εταίρους έχουμε παγκοσμίως, τόσο πιο ανεξάρτητοι είμαστε. Και αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε τώρα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν σε μια έκκληση της τελευταίας στιγμής προς τους νομοθέτες νωρίτερα την Τετάρτη.
 
Ο Bernd Lange, πρόεδρος της επιτροπής διεθνούς εμπορίου του Κοινοβουλίου, καταδίκασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
 
"Απολύτως ανεύθυνο. Πρόκειται για αυτογκόλ«, έγραψε ο Lange στο X. »Αυτοί που είναι κατά του #EU #Mercosur θα έπρεπε να ψηφίσουν κατά στη διαδικασία συναίνεσης αντί να χρησιμοποιούν τακτικές καθυστέρησης με το πρόσχημα της νομικής επανεξέτασης. Πολύ επιζήμιο για τα οικονομικά συμφέροντα και το κύρος μας. Η ομάδα της Ευρώπης βάζει τον εαυτό της σε θέση οφσάιντ".
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης