AD
Διεθνή

Επαναλαμβάνονται την 1η Φεβρουαρίου στο Άμπου Ντάμπι οι τριμερείς συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ρωσίας

Επαναλαμβάνονται  την 1η Φεβρουαρίου στο Άμπου Ντάμπι  οι τριμερείς συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ρωσίας
«Οι συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές και έγιναν σχέδια για τη συνέχιση των συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα στο Άμπου Ντάμπι. Ο Πρόεδρος Trump και ολόκληρη η ομάδα του είναι αφοσιωμένοι στο να φέρουν ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο»  έγραψε ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Steve Witkoff, στο X

Οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και η αντίθεση στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ παραμένουν κεντρικά εμπόδια σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Η Ουκρανία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις στο Άμπου Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα μετά από δύο ημέρες επικοδομητικών συνομιλιών όπως τις χαρακτήρισαν οι αξιωματούχοι, ακόμη και όταν ο πόλεμος δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Στις 23-24 Ιανουαρίου, «οι Ηνωμένες Πολιτείες συντόνισαν μια τριμερή συνάντηση με την Ουκρανία και τη Ρωσία, η οποία φιλοξενήθηκε ευγενικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», έγραψε ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Steve Witkoff, στο X.

«Οι συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές και έγιναν σχέδια για τη συνέχιση των συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα στο Άμπου Ντάμπι. Ο Πρόεδρος Trump και ολόκληρη η ομάδα του είναι αφοσιωμένοι στο να φέρουν ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Ενώ ο Witkoff δεν διευκρίνισε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των συνομιλιών, το Axios ανέφερε, επικαλούμενο έναν ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, ότι αναμένεται τώρα να επαναρχίσουν την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την ομάδα του για τις συνομιλίες και χαρακτήρισε επίσης τις διαπραγματεύσεις ως εποικοδομητικές, αν και δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τις συνεδριάσεις.

Το «στρατιωτικό προσωπικό που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις έχει δημιουργήσει μια λίστα θεμάτων για μια πιθανή νέα συνάντηση», δήλωσε ο Zelenskyy.

Το ρεπορτάζ του Axios πρόσθεσε ότι η πρόοδος σε μια επόμενη συνάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνομιλίες στη Μόσχα ή το Κίεβο -- κάτι που δεν έχει συμβεί από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Axios, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πιστεύει ότι τέτοιες «συναντήσεις πρέπει να συμβούν πριν από μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών», η οποία, όπως είπε, μπορεί να μην είναι μακριά, εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίσουν να ακολουθούν «την τρέχουσα πορεία».

Πριν από τις διαπραγματεύσεις στα ΗΑΕ, βοηθοί του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ήταν ικανοποιημένος με τις σχεδόν τετράωρες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν όλη τη νύχτα με τον Witkoff, τον Jared Kushner,, και άλλους Αμερικανούς εκπροσώπους.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης του πολέμου. Ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο υποχωρεί από τις μακροχρόνιες μαξιμαλιστικές του απαιτήσεις.

Η Ρωσία προσπαθεί να προωθηθεί δυτικά μέσω της ανατολικής Ουκρανίας για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος εν μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Πολλά από τα κέρδη της σημειώθηκαν στην περιοχή του Ντόνετσκ, αν και συνέχισε την πίεση και στην περιοχή του Χάρκοβο.

Τουλάχιστον 66 μάχες σημειώθηκαν στις πρώτες γραμμές της Ουκρανίας μόνο στις 25 Ιανουαρίου, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στις 25 Ιανουαρίου.

Στις 23 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskovεπανέλαβε το μακροχρόνιο αίτημα της Ρωσίας να εγκαταλείψουν οι ουκρανικές δυνάμεις το τμήμα του Ντονμπάς που εξακολουθούν να κατέχουν. Το Ντονμπάς είναι μια μεγάλη έκταση εδάφους στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 90% αυτού.

Ο Zelenskyy, ο οποίος συναντήθηκε με τον Trump στην Ελβετία στις 22 Ιανουαρίου, έχει απορρίψει εδώ και καιρό την πρόταση παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες των ΗΑΕ αναμένεται να περιλαμβάνουν το ζήτημα των εδαφών στο Ντονμπάς.

Εκτός αυτού, οι μαζικές ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις υποδομές θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ουκρανία, καθιστώντας τον χειμώνα 2025-2026 αφόρητο για εκατομμύρια κατοίκους που υποφέρουν από πρωτοφανείς διακοπές ρεύματος.

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δύο πυραύλους στην Ουκρανία στην τελευταία νυχτερινή επίθεση στις 25 Ιανουαρίου.

Την ίδια ημέρα, ο Zelenskyy ταξίδεψε στη Λιθουανία για να συναντήσει τον Πρόεδρο Gitanas Nauseda και τον Πολωνό Πρόεδρο Karol Nawrocki για να ζητήσει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και διπλωματική υποστήριξη για τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές προσπάθειες.

Οι τρεις ηγέτες συμμετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις για την εξέγερση του 1863-64 κατά της αυτοκρατορικής ρωσικής κυριαρχίας, ένα γεγονός που θεωρείται ευρέως ως μια κομβική στιγμή αντίστασης στην επέκταση της Μόσχας προς τα δυτικά.

«Έχουμε έναν κοινό εχθρό. Αυτό έχει διαρκέσει για περισσότερα από τέσσερα χρόνια πλήρους κλίμακας πολέμου, περισσότερα από χρόνια υβριδικού πολέμου, περισσότερα από την κυριαρχία τόσο της Σοβιετικής Μόσχας όσο και της αυτοκρατορικής Πετρούπολης», δήλωσε ο Zelenskyy στη συνάντηση.

Αργότερα την ίδια ημέρα, πρόσθεσε ότι ένα έγγραφο που περιγράφει τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για την Ουκρανία είναι έτοιμο και το Κίεβο αναμένει επιβεβαίωση του χρόνου και του τόπου υπογραφής του.

«Για εμάς, οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πρωτίστως εγγυήσεις ασφάλειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Zelenskyy στη συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους.

Οι δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας -ιδίως η αντίθεση της Ρωσίας στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος- αποτελούν κρίσιμο σημείο διαφωνίας σε όλες τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην ήπειρο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης