AD
Διεθνή

ΗΠΑ και Ιράν δεν κατέληξαν σε ειρηνευτική συμφωνία μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στο Πακιστάν - Trump: Ναυτικός αποκλεισμός αν...

ΗΠΑ και Ιράν δεν κατέληξαν σε ειρηνευτική συμφωνία μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στο Πακιστάν - Trump: Ναυτικός αποκλεισμός αν...
Ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς λέει ότι το Ιράν επέλεξε να μην αποδεχθεί τους όρους των ΗΠΑ, ενώ το Ιράν λέει ότι δεν περίμενε συμφωνία στην πρώτη συνάντηση- Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι κανείς δεν περίμενε ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα κατέληγαν σε συμφωνία σε μία μόνο συνεδρίαση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία μετά από συνομιλίες υψηλού διακυβεύματος στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, με τον αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς να λέει ότι η Τεχεράνη αρνήθηκε να αποδεχθεί τους όρους της Ουάσινγκτον μετά από 21 ώρες συνομιλιών στην Ισλαμαμπάντ.

«Τα κακά νέα είναι ότι δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία και νομίζω, ότι αυτά είναι κακά νέα για το Ιράν πολύ περισσότερο από ό,τι για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Ισλαμαμπάντ μετά τη συνάντηση υψηλότερου επιπέδου μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης από την Ισλαμική Επανάσταση.

Ο Βανς είπε ότι το Ιράν επέλεξε «να μην αποδεχτεί τους όρους μας», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μια «θεμελιώδη δέσμευση» από την Τεχεράνη να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

«...Πρέπει να δούμε μια καταφατική δέσμευση ότι δεν θα επιδιώξουν πυρηνικά όπλα και δεν θα επιδιώξουν τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν γρήγορα πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Βανς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι κανείς δεν περίμενε ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα κατέληγαν σε συμφωνία σε μία μόνο συνεδρίαση.

«Φυσικά, από την αρχή, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σε μία μόνο συνεδρίαση. Κανείς δεν είχε τέτοια προσδοκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

Είπε ότι η Τεχεράνη είναι «σίγουρη ότι οι επαφές μεταξύ ημών και του Πακιστάν, καθώς και των άλλων φίλων μας στην περιοχή, θα συνεχιστούν».

Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ιράν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους στην κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης.


Τραμπ:  Ναυτικός αποκλεισμός στο Ιράν εάν δεν αποδεχτεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ

Μετά το «ναυάγιο» των ειρηνευτικών συνομιλίων ΗΠΑ-Ιράν στο Ισλαμαμπάντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επανήλθε με νέες, έμμεσες απειλές, αναδημοσιεύοντας στην πλατφόρμα του Truth Social ένα άρθρο που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στο Ιράν εάν δεν αποδεχτεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Το άρθρο με τίτλο «Το χαρτί Τραμπ που κρατάει ο πρόεδρος εάν το Ιράν δεν λυγίσει: ένας ναυτικός αποκλεισμός», από το φιλο-τραμπικό μέσο Just the News, αναφέρει ότι ο αποκλεισμός θα στραγγαλίσει την ιρανική οικονομία και θα πιέσει τους συμμάχους του Ιράν, την Κίνα και την Ινδία, οι οποίοι βασίζονται στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

«Αν το Ιράν αρνηθεί να αποδεχτεί την τελική συμφωνία που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο, ο Τραμπ θα μπορούσε να βομβαρδίσει την Τεχεράνη και να την γυρίσει στη «Λίθινη εποχή», όπως έχει υποσχεθεί. Ή θα μπορούσε απλώς να επαναλάβει την επιτυχημένη στρατηγική του αποκλεισμού, προκειμένου να στραγγαλίσει την ήδη κλονιζόμενη ιρανική οικονομία και να εντείνει τη διπλωματική πίεση προς την Κίνα και την Ινδία, στερώντας τους μία από τις βασικές πηγές πετρελαίου τους» σημειώνεται χαρακτηριστικά, επαναφέροντας τις απειλές του Τραμπ που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Το άρθρο αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση από τον Τραμπ θα «επαναλάβει την επιτυχημένη στρατηγική αποκλεισμού του» μετά από έναν προηγούμενο ναυτικό αποκλεισμό που «γονάτισε την οικονομία της Βενεζουέλας» πριν από τη σύλληψη του ηγέτη της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Κατόπιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναδημοσίευσε βίντεο που ανήρτησε ακόλουθός στο οποίο επικρίνει την Ευρώπη. «Αναρωτιέμαι πότε η Ευρώπη θα δεχθεί τη λογική συμβουλή του προέδρου Τραμπ...» αναφέρει η ακόλουθος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

`