Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών θα ξεκινήσει τον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ «αμέσως» μετά την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στο Πακιστάν χωρίς συμφωνία.
Ο Τραμπ, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, κατηγόρησε το Ιράν για «εκβιασμό» και δήλωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα κυνηγήσει και θα απαγορεύσει την είσοδο σε πλοία σε διεθνή ύδατα που έχουν πληρώσει στο Ιράν τέλη για να διασχίσουν το στενό.
«Λοιπόν, να το, η συνάντηση πήγε καλά, συμφωνήθηκαν τα περισσότερα σημεία, αλλά το μόνο σημείο που είχε πραγματικά σημασία, η ΠΥΡΗΝΙΚΗ, δεν ήταν», είπε ο Τραμπ. «Από τώρα, το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, το καλύτερο στον κόσμο, θα ξεκινήσει τη διαδικασία ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ οποιουδήποτε πλοίου που προσπαθεί να εισέλθει ή να εξέλθει από το Στενό του Ορμούζ».
Το Ιράν ουσιαστικά έχει αναλάβει τον έλεγχο του Στενού του Ορμούζ, ενός ζωτικού σημείου συμφόρησης για την παγκόσμια αγορά ενέργειας, από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Η κυκλοφορία μέσω του στενού πορθμού έχει επιβραδυνθεί σε σταδιακή μείωση, παραλύοντας σχεδόν το ένα πέμπτο περίπου των παγκόσμιων αποστολών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου και προκαλώντας κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία.
Τα σχόλια του Τραμπ έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός δύο εβδομάδων.
«Αυτές οι δύο αναρτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ είναι πολύ πομπώδεις, πολύ μακροσκελείς, πολύ λεπτομερείς και φαίνεται να είναι γεμάτες με μεγάλη απογοήτευση», δήλωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Ζέιν Μπασράβι, από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Αναμφίβολα, εδώ στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου χτυπούν καμπανάκια κινδύνου για τις χώρες που ήλπιζαν ότι αυτή η εκεχειρία θα παραταθεί πέρα από αυτές τις δύο εβδομάδες και θα γίνει μια συνεπής, μακροπρόθεσμη ειρήνη κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα μπορούσε ίσως να οδηγήσει στη διαμόρφωση διαφορετικών σχέσεων στην περιοχή, αλλά σίγουρα στον τερματισμό της βίας που βλέπουμε».
Οι μεσολαβητές έχουν προτρέψει και τα δύο μέρη να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματία και να αποφύγουν την επιστροφή στις συγκρούσεις.
«Καλώ να παραταθεί η εκεχειρία και να συνεχιστούν οι συνομιλίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσάιντι, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή. «Η επιτυχία μπορεί να απαιτεί από όλους να κάνουν επώδυνες παραχωρήσεις, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τον πόνο της αποτυχίας και του πολέμου».
Mε απάντηση απειλεί το Ιράν
Το Ιράν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι δύο από τα πολεμικά του πλοία πέρασαν πρόσφατα από το στενό για επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτικά πλοία επιδιώξουν να το πράξουν θα λάβουν «ισχυρή απάντηση». Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον έλεγχο του Ιράν επί της πλωτής οδού «παγκόσμιο εκβιασμό» σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε ιρανικές δυνάμεις πυροβολήσουν αμερικανικές δυνάμεις ή «ειρηνικά πλοία» θα «ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ».
Πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός θα περιλαμβάνει «άλλες χώρες» που δεν έχουν προσδιοριστεί και ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να επωφεληθεί από το κλείσιμο του στενού. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα απαγορεύσει «κάθε πλοίο σε Διεθνή Ύδατα που έχει πληρώσει φόρο στο Ιράν».
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε το Ιράν να βγάζει χρήματα πουλώντας πετρέλαιο σε ανθρώπους που του αρέσουν», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News σε συνέντευξή του αργότερα την Κυριακή. «Θα είναι όλα ή τίποτα, και έτσι είναι τα πράγματα».
Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές στις ΗΠΑ έχουν επικρίνει τα σχόλια του Τραμπ.
«Δεν καταλαβαίνω πώς ο αποκλεισμός του στενού θα ωθήσει με κάποιο τρόπο τους Ιρανούς να το ανοίξουν», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ σε συνέντευξή του στο CNN.
«Δεν βλέπω καμία σύνδεση εκεί», πρόσθεσε.
Το Ιράν συνεχίζει να στέλνει τα δικά του πλοία μέσω του στενού από την έναρξη του πολέμου και έχει επιτρέψει σε μια χούφτα πλοία από άλλες χώρες να περάσουν. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης συζητήσει τη δημιουργία ενός συστήματος διοδίων μετά το τέλος των εχθροπραξιών, σύμφωνα με το οποίο οι χρήστες θα πληρώνουν στο Ιράν ένα τέλος για να διασχίσουν το στενό.
«Το Ιράν γνωρίζει ότι ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο μόχλευμά του», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Ali Hashem, από την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη. «Όσο υψηλότερες είναι οι εντάσεις, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι τιμές και αυτό επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία».
Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν πως είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε διαμεσολάβηση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον κ. Πεζεσκιάν, ο κ. Πούτιν «υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει να διευκολύνει την αναζήτηση πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης της σύγκρουσης και να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής στις προσπάθειες για την επίτευξη δίκαιης και με διάρκεια ειρήνης στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
www.worldenergynews.gr






