Εξοικονομώ

Tα SOS της παράδοσης του πετρελαίου θέρμανσης

Tα SOS της παράδοσης του πετρελαίου θέρμανσης
Αν ο καταναλωτής επιθυμεί να ελέγξει το πετρέλαιο, μπορεί να πάρει κάποιο δείγμα

Aπό 1,14 έως 1,19 ευρώ ανά λίτρο πωλείται σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης, πρώτη μέρα διάθεσής του.

Σημειώνεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή ήταν περίπου στα 0,75 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και στις 15 Απριλίου, οπότε και ολοκληρώρηκε η διάθεσή του, στα 0,95 ευρώ. Με λίγα λόγια η άνοδος σε σχέση με πέρυσι κινείται από 46% (σε σχέση την ίδια στιγμή πέρυσι) έως και 15% (στο τέλος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τον Απρίλιο).

Στο σημερινή του θεματογραφία το «Εξοικονομώ» θα εξετάσει ένα ακανθώδες ζήτημα, που αφορά τη σωστή παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης. Στη παρούσα χρονική περίοδο, οι πολίτες βάζουν πετρέλαιο για τα καλοριφέρ τους. Ωστόσο, στην αγορά αρκετοί «έξυπνοι» επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να κλέψουν στο μέτρημα.

Τι πρέπει λοιπόν να λάβει υπόψη του ο καταναλωτής για να μην πέσει θύμα απάτης; Το συγκεκριμένο ερώτημα απαντά απλά και κατανοητά, ο κ. Ν. Παππάς, υπεύθυνος των εγκαταστάσεων της Petroheat.

Προμέτρηση - μέτρηση


Το πιο σημαντικό στοιχείο στην όλη διαδικασία είναι η προμέτρηση και μέτρηση, σύμφωνα με τον κ. Παππά. Στη συνέχεια εξηγεί ότι: «Ο καταναλωτής πρέπει να έχει μια  ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα, έτσι ώστε να ογκομετρηθεί η δεξαμενή και να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό ( ένα πόντο) του ύψους της.

Πριν την παράδοση πρέπει να μετρηθεί η ποσότητα του καύσιμου που υπάρχει στη δεξαμενή όπως το ίδιο πρέπει να γίνει μετά τη παράδοση. Και στις στις δύο περιπτώσεις οι μετρήσεις γίνονται παρουσία του παραλήπτη και του μεταφορέα».

piol

Έλεγχος ποιότητας πετρελαίου

Το δεύτερο στοιχείο ελέγχου της παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης αφορά την ποιότητα πετρελαίου. «Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου. Ιδιαίτερα, να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, γιατί το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου. Αν μάλιστα ο καταναλωτής επιθυμεί να ελέγξει το πετρέλαιο, μπορεί να πάρει κάποιο δείγμα. Οι δυο πλευρές το σφραγίζουν και απαγορεύεται να το πειράξουν. Στη συνέχεια αποστέλλεται στο χημείο του κράτους για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος».

Κλείνοντας, γίνεται αντιληπτό ότι η παραλαβή του πετρελαίου δεν είναι μια απλή διαδικασία αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και καλό θα ήταν να υπάρχει η παρουσία περισσότερων από ένα άτομα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εξαπάτησης.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης