Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

IEA: Η κλιματική αλλαγή «περνά» από κτίρια και τις μεταφορές - Η σύσταση στις κυβερνήσεις

IEA: Η κλιματική αλλαγή «περνά» από κτίρια και τις μεταφορές - Η σύσταση στις κυβερνήσεις
Ο Oργανισμός κάλεσε τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και τις μεταφορές

Η παγκόσμια πρόοδος προς την ενεργειακή απόδοση έχει επιταχυνθεί φέτος ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών της ενέργειας και των διαταραχών στον εφοδιασμό καυσίμων, αλλά δεν επαρκεί για την επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε σήμερα (2/12) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με το Reuters.

Ο Oργανισμός κάλεσε τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και τις μεταφορές, καθώς οι φιλοδοξίες για μείωση των εκπομπών και τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας δεν μπορούν να ικανοποιηθούν εστιάζοντας μόνο στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

«Εν μέσω της σημερινής ενεργειακής κρίσης, βλέπουμε σημάδια ότι η ενεργειακή απόδοση τίθεται και πάλι σε προτεραιότητα», είπε. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, όπως οι αντλίες θερμότητας και η μόνωση κτιρίων, θα αυξηθούν κατά 16% φέτος στα 560 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τoν IEA.

Το αποτέλεσμα των επενδύσεων

Οι επενδύσεις οδήγησαν στη χρήση της ενέργειας κατά 2% πιο αποτελεσματικά φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό των τελευταίων πέντε ετών, αλλά λιγότερο από το μέσο 4% ετησίως. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, απαιτούται τα συγκεκριμένα νούμερα αυτή τη δεκαετία για να καλύψουν το 2050 στο σενάριο μηδενικών εκπομπών.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας - οι οποίες χρησιμοποιούν ηλεκτροκίνητη μηχανική ενέργεια αντί ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση και την ψύξη κτιρίων - προβλέπεται να πωληθούν στην Ευρώπη φέτος, σε διπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με μονάδες που πωλήθηκαν το 2019, ανέφερε ο IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης