Νέες επιδοτήσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά το 2022 στα πλαίσια του ΠΑΑ - ΥΠΕΝ: Λύση η αυτοπραγωγή

Νέες επιδοτήσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά το 2022 στα πλαίσια του ΠΑΑ - ΥΠΕΝ: Λύση η αυτοπραγωγή
H ενεργειακή κρίση αλλάζει τα δεδομένα, καθώς το φθηνό αγροτικό τιμολόγιο έχει πλέον περάσει στην ιστορία

Ένα νέο πρόγραμμα έρχεται εντός του 2022 για εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς από το βήμα της Βουλής, εντός του επόμενου έτους θα προκηρυχτεί νέα δράση η οποία θα αφορά σε επενδύσεις για παραγωγή πράσινης ενέργειας για τους αγρότες.

Η δράση θα προκηρυχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) το οποίο αποτελεί τον δεύτερo πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στην οποία μεταξύ άλλων επιλέξιμων επενδύσεων θα περιληφθεί η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για τις ανάγκες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για άρδευση, για θερμοκήπια κλπ. Έτσι, αναμένεται ότι θα επιτευχθούν δύο στόχοι, αφενός περιορίζεται το ενεργειακό κόστος το οποίο αποτελεί «θηλιά» για την αγροτική παραγωγή και αφετέρου ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, βελτιώνοντας παράλληλα και τις επιδόσεις της εκμετάλλευσης που αποτελούν ζητούμενο για το απαιτούμενο από την ΕΕ «πρασίνισμα» της ΚΑΠ.

Λύση η αυτοπαραγωγή για το ΥΠΕΝ

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι και στο τρέχον ΠΑΑ 2014-2020 υπήρχε δράση για την επιδότηση των επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της χρήσης ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος με αυτοπαραγωγή ρεύματος με ενεργειακό συμψηφισμό Net Metering και Virtual Metering, ωστόσο δεν θεωρήθηκε ιδιαιτέρως ελκυστική από τους αγρότες, όπως έδειξε η περιορισμένη συμμετοχή.

Πλέον η ενεργειακή κρίση αλλάζει τα δεδομένα, καθώς το φθηνό αγροτικό τιμολόγιο έχει πλέον περάσει στην …ιστορία με την εκτίναξη των τιμών στο ρεύμα. Ήδη τα πρώτα «φουσκωμένα» τιμολόγια έχουν αρχίσει να φτάνουν στις εκμεταλλεύσεις, ενώ το ενεργειακό κόστος ανεβάζει διαρκώς τις τιμές σε όλα τα υπόλοιπα αγροτικά εφόδια.
Εμπλοκές έχουν δημιουργηθεί και στις ΤΟΕΒ, οι δημοτικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα συστήματα άρδευσης, οι οποίες συσσωρεύουν εδώ και χρόνια υπέρογκες οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Γενικότερα, το ΥΠΕΝ προωθεί την αυτοπαραγωγή ως λύση εξόδου από την ενεργειακή κρίση. Πριν από περίπου έναν μήνα είχαν περάσει ρυθμίσεις που αύξαναν σε 3 από 1 ΜW την ισχύ των σταθμών αυτοπαραγωγής με ενεργειακό ή εικονικό συμψηφισμό στο διασυνδεδεμένο σύστημα και στην Κρήτη. Επίσης, προέβλεψε ότι ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, για σταθμούς μικρών ανεμογεννητριών, βιοαερίου, ή για συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ, τα οποία εγκαθίστανται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή στην Κρήτη επιτρέπεται η εγκατάστασή τους με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, με μέγιστη ισχύ παραγωγής των σταθμών ίση με το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης.

Για σταθμούς παραγωγής μικρών ανεμογεννητριών ή σταθμούς παραγωγής δύο τεχνολογιών που περιλαμβάνουν μικρές ανεμογεννήτριες, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μικρών ανεμογεννητριών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 60 kW.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης