Το ερευνητικό πλοίο είχε αποπλεύσει από την Κίνα στις 15 Απριλίου και πραγματοποίησε δραστηριότητες κοντά σε περιοχές όπως το Second Thomas Shoal, το Sabina Shoal, το Mischief Reef και το Jackson Atoll τις τελευταίες εβδομάδες
Η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων κατηγόρησε την Κίνα ότι διεξάγει παράνομη θαλάσσια επιστημονική έρευνα κοντά στο πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοίτασμα Reed Bank, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Μανίλα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με σημερινή (7/5) ανακοίνωση.
«Θα συνεχίσουμε να αμφισβητούμε κάθε παράνομη δραστηριότητα που υπονομεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο διοικητής της Ακτοφυλακής, ναύαρχος Ρόνι Γκιλ Γκαβάν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αεροσκάφη της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων εντόπισαν το κινεζικό ερευνητικό πλοίο Xiang Yang Hong 33 κοντά στον ύφαλο Iroquois κατά τη διάρκεια θαλάσσιας περιπολίας στις 6 Μαΐου.
Η Ακτοφυλακή ανέφερε ότι το κινεζικό πλοίο εθεάθη να αναπτύσσει βοηθητικό σκάφος προς τον ύφαλο, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη «μη εξουσιοδοτημένη» ερευνητική δραστηριότητα.
Ένα πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής και 13 σκάφη κινεζικών πολιτοφυλακών στη θάλασσα εντοπίστηκαν επίσης γύρω από τον ύφαλο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Το ερευνητικό πλοίο είχε αποπλεύσει από την Κίνα στις 15 Απριλίου και πραγματοποίησε δραστηριότητες κοντά σε περιοχές όπως το Second Thomas Shoal, το Sabina Shoal, το Mischief Reef και το Jackson Atoll τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων εντόπισε επίσης 28 σκάφη κινεζικής πολιτοφυλακής κοντά στο νησί Thitu κατά την ίδια περιπολία.
Οι Φιλιππίνες δήλωσαν ότι η Κίνα δεν έχει άδεια να διεξάγει θαλάσσια έρευνα και ότι αυτό αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, καθώς και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η πρεσβεία της Κίνας στη Μανίλα δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.






