AD
Άμυνα & Γεωπολιτική

ΗΠΑ: Ανησυχούν γιατί τα αποθέματα των πυρομαχικών τελειώνουν

ΗΠΑ: Ανησυχούν γιατί τα αποθέματα των πυρομαχικών τελειώνουν
Συνολικά, οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν ότι το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι απλώς το κόστος, αλλά ο χρόνος. Πολλά από τα όπλα που εκτοξεύονται μέσα σε εβδομάδες ή μήνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν πριν από την πάροδο ετών.
 
 

Ο ρυθμός με τον οποίο οι ΗΠΑ εξαντλούν ορισμένους από τους πιο εξελιγμένους πυραύλους αναχαίτισης της αεράμυνας τους και όπλα ακριβείας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή προκαλεί νευρικότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς ο πόλεμος του Προέδρου Τραμπ με το Ιράν κλιμακώνεται εκ νέου, σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που επικαλείται το CBS News. Το θέμα εγείρει ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητα της Αμερικής για μια πιθανή σύγκρουση στον Ινδο-Ειρηνικό.

Τα αποθέματα πυρομαχικών μειώνονται

Τα συρρικνούμενα αποθέματα αναχαιτιστικών πυραύλων αεράμυνας και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς έχουν μετατραπεί σε πηγή άγχους για την ανώτατη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, που σταθμίζει τις απαιτήσεις του πολέμου με την Τεχεράνη έναντι της διατήρησης της ετοιμότητας για την αποτροπή άλλων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν στο CBS News δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διατηρήσουν τον ρυθμό (αναπλήρωσης) με τον οποίο κατανάλωσαν πυρομαχικά ακριβείας στο αρχικό στάδιο της εκστρατείας κατά του Ιράν. Η αμυντική βιομηχανική βάση δεν είναι εξοπλισμένη για να παράγει πυραύλους αρκετά γρήγορα ώστε να αναπληρώσει τα πυρομαχικά που έχουν εκτοξευθεί ή μεταφερθεί στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία επιβλέπει τη σύγκρουση, αφήνοντας τα αποθέματα υπό αυξανόμενη πίεση, ενόσω οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η χρήση των αμυντικών πυρομαχικών

Μια χώρα-εταίρος υπογράμμισε στο CBS News ότι υπάρχει ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, ιδίως δεδομένης της έντασης των ιρανικών επιθέσεων που πλήττουν το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν. Το Κουβέιτ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν έπληξε τις υποδομές του, καταστρέφοντας τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας και αφαλάτωσης.

Οι Αμερικανοί διοικητές στρέφονται όλο και περισσότερο στη χρήση βομβών καθοδηγούμενων με GPS, εξοπλισμένων με κιτ καθοδήγησης JDAM (Joint Direct Attack Munition), καθώς και βομβών μικρής διαμέτρου (SDB) — όπλων ανεμοπορίας ακριβείας που μπορούν να πλήξουν σταθερούς στόχους σε μικρότερες αποστάσεις και να χρησιμοποιηθούν αντί για όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Νωρίτερα χρησιμοποιούσαν συχνά πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, όπως τον JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) και τον πύραυλο προσβολής στόχων εδάφους Tomahawk. Αυτά τα όπλα παραμένουν στο οπλοστάσιο, δήλωσαν αξιωματούχοι, αλλά πλέον χρησιμοποιούνται πιο φειδωλά.

Τώρα, οι αμερικανικές επιδρομές έχουν επικεντρωθεί σε στόχους πιο κοντά στην ακτογραμμή του Ιράν, μειώνοντας την ανάγκη τα αεροσκάφη να διεισδύσουν βαθύτερα στο ιρανικό έδαφος, όπου θα αντιμετώπιζαν πυκνότερα δίκτυα αεράμυνας και μεγαλύτερη απειλή από πυραύλους εδάφους-αέρος.

Οι ανησυχίες σχετικά με ορισμένα αποθέματα πυρομαχικών δεν είναι καινούργιες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν καθυστέρησε την παροχή ATACMS στην Ουκρανία εν μέρει επειδή η χρησιμοποίηση των αποθεμάτων θα μπορούσε να υπονομεύσει την στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ.

Συνολικά, οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν ότι το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι απλώς το κόστος, αλλά ο χρόνος. Πολλά από τα όπλα που εκτοξεύονται μέσα σε εβδομάδες ή μήνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν πριν από την πάροδο ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης