Τελευταία Νέα

Εnel: Στην τελική ευθεία η πώληση του 50% του χαρτοφυλακίου της Ελλάδας σε fund

Εnel: Στην τελική ευθεία η πώληση του 50% του χαρτοφυλακίου της Ελλάδας σε fund
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Enel Green Power σημείωσε νέο ρεκόρ το 2022, κατασκευάζοντας νέα έργα ΑΠΕ ισχύος 5.223 MW

Στην τελική ευθεία, εκτός από τη διαπραγμάτευση της ΔΕΗ με την ENEL Ρουμανίας, φαίνεται ότι μπαίνει και το deal της ENEL Green Power Hellas για την πώληση ποσοστού του χαρτοφυλακίου της στη χώρα μας. Όπως επισημαίνουν στο «worldenergynews.gr» στελέχη της αγοράς, φαίνεται ότι ο ελληνικός βραχίονας της ιταλικής εταιρείας είναι πολύ κοντά στο να κλείσει συμφωνία για την πώληση του 50% του χαρτοφυλακίου της με ισχυρό ξένο fund.

Τα λεγόμενά τους έρχονται να επιβεβαιώσουν και δημοσιεύματα στο ιταλικό Τύπο που αναφέρουν, ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές για την απόκτηση τουλάχιστον πλειοψηφικού πακέτου της Enel Green Power Hellas. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πολλοί είναι οι μνηστήρες που έχουν ενδιαφερθεί όπως η αμερικανική KKR, η αυστραλιανή Macquarie, η κινεζική State Grid, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας (κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ), το CVC Capital Partners κλπ. Σύμβουλος για την πώληση έχει οριστεί η BNP Paribas.

To χαρτοφυλάκιο

Η ENEL Green Power Hellas λειτουργεί στη χώρα μας μονάδες ΑΠΕ ισχύος 481 MW, εκ των οποίων τα 368 MW προέρχεται από αιολικά πάρκα, τα 94,2 MW από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και τα υπόλοιπα είναι μικρά υδροηλεκτρικά έργα ενώ διαθέτει και ένα pipeline έργων περίπου 1,5 GW.
Η γενικότερη στρατηγική του ομίλου της ιταλικής Enel περιλαμβάνει την αποχώρηση από τη Ρωσία, την Αργεντινή, το Περού και την Ρουμανία, όπου βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ, αλλά και την πώληση assets σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα.

Ειδικά για την πώληση του 100% της Enel Ρουμανίας στη ΔΕΗ, όπως εκτιμά ο ιταλικός Τύπος, θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Άλλωστε , όπως ανέφερε προ ημερών, στέλεχος της ΔΕΗ, μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, το due diligence προχωρά και έχει ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα κατά 70%. Η εξαγορά της Enel Ρουμανίας θα ισχυροποιήσει τη θέση της ΔΕΗ στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα μεγαλύτερα assets σε ΑΠΕ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Enel Green Power σημείωσε νέο ρεκόρ το 2022, κατασκευάζοντας νέα έργα ΑΠΕ ισχύος 5.223 MW (συμπεριλαμβανομένων 387 MW μονάδων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία), παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021 και αγγίζοντας συνολική ισχύ περίπου 59 GW στο τέλος του 2022, η οποία την κατατάσσει σε πρώτη δύναμη παγκοσμίως στις ΑΠΕ. Επίσης, η νέα ανανεώσιμη εγκατεστημένη ισχύς που κατασκευάζεται αυτήν την στιγμή φτάνει περίπου τα 7.200 MW, συμπεριλαμβανομένων 900 MW μονάδων αποθήκευσης.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ τα assets της ENEL σε παγκόσμιο επίπεδο:

https://www.worldenergynews.gr/ananeosimes/articles/541385/enel-green-power-nea-rekor-gia-egkatestimeni-isxy-paragogi-energeias-kai-anaptyksi-ergon-to-2022

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης