Τελευταία Νέα

IRENA: Αύξηση 9,6% στην παγκόσμια χωρητικότητα ΑΠΕ το 2022

IRENA: Αύξηση 9,6% στην παγκόσμια χωρητικότητα ΑΠΕ το 2022

Περίπου το 83% του συνόλου της νέας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 

Η παγκόσμια χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 9,6% πέρυσι, αλλά πρέπει να αυξηθεί κατά τρεις φορές από τον τρέχοντα ρυθμό για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Η ετήσια έκθεση του IRENA για τις στατιστικές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέφερε ότι η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθε σε 3.372 γιγαβάτ (GW) στο τέλος του περασμένου έτους, περίπου 295 GW ή 9,6% υψηλότερη από το προηγούμενο έτος.
Περίπου το 83% του συνόλου της νέας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αυτή η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ρεκόρ δείχνει την ανθεκτικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εν μέσω της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της IRENA, Francesco La Camera.

«Αλλά οι ετήσιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθούν τρεις φορές από το σημερινό επίπεδο μέχρι το 2030, αν θέλουμε να παραμείνουμε σε μια πορεία που περιορίζει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», πρόσθεσε.

Δυναμικότητα

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κυριάρχησαν στην επέκταση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας από κοινού το 90% όλων των καθαρών προσθηκών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2022, ανέφερε η έκθεση.

Σχεδόν το ήμισυ της νέας χωρητικότητας προστέθηκε στην Ασία. Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων, προσθέτοντας 141 GW στη νέα δυναμικότητα της Ασίας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 57,3 GW και 29,1 GW αντίστοιχα, ενώ η Μέση Ανατολή κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει καταγραφεί, με 3,2 GW νέας ισχύος να τίθενται σε λειτουργία το 2022, αύξηση 12,8% από το προηγούμενο έτος.

Τη Δευτέρα, μια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ανέφερε ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν στο μισό μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, εάν ο κόσμος θέλει να έχει πιθανότητες να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα - βασικός στόχος που κατοχυρώνεται στο παγκόσμιο σύμφωνο για το κλίμα, τη Συμφωνία του Παρισιού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης