Δραστικές, αναγκαστικές λύσεις περιλαμβάνουν τα σενάρια της Shell για ένα καθαρό μέλλον

Δραστικές, αναγκαστικές λύσεις περιλαμβάνουν τα σενάρια της Shell για ένα καθαρό μέλλον

Αναγκαστική κατασκευή αιολικών πάρκων, παύση εξορύξεων, κρέας με το δελτίο, μεταξύ των δραστικών λύσεων για ένα μέλλον καθαρό από ρύπους, σύμφωνα με στα σενάρια της Shell στο Recharge

Απαιτούνται «μεγάλες παρεμβάσεις» για να οδηγηθεί ο κόσμος στους κλιματικούς στόχους που περιγράφονται στην τελευταία έκθεση του ενεργειακού κολοσσού Shell όπου εξετάζονται πιθανές οδοί προς αυτή την κατεύθυνση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία για το ενεργειακό σύστημα.

Η αναγκαστική εγκατάσταση ανεμογεννητριών ενόψει μιας αντιπολίτευσης που αντιδρά και ο υποχρεωτικός παροπλισμός περιουσιακών στοιχείων ορυκτών καυσίμων, είναι μεταξύ των δραστικών μέτρων των κυβερνήσεων για να ωθήσουν τον κόσμο γρήγορα σε καθαρές λύσεις μηδενικών εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με ένα νέο μελλοντικό ενεργειακό σενάριο που δημοσιεύει ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell.

Σενάρια Ενεργειακής Ασφάλειας

Οι ενέργειες είναι μεταξύ μιας σειράς «μεγάλων παρεμβάσεων» που ορίζονται στο σενάριο Sky 2050 – ένα από τις δύο της Shell όπου εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις στα ενεργειακά συστήματα ενός κόσμου μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου τα εθνικά συμφέροντα και οι παγκόσμιοι φόβοι υπερθέρμανσης βρίσκονται δίπλα δίπλα στη διαμόρφωση της πολιτικής.
Δημοσιεύτηκε την εβδομάδα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις ανεπτυγμένες οικονομίες να επιταχύνουν τις κινήσεις τους για καθαρή ενέργεια μηδενικών ρύπων κατά 10 χρόνια, η προοπτική της Shell «Sky 2050» προβλέπει ένα ταχέως μετασχηματιζόμενο ενεργειακό σύστημα που διαμορφώνεται από ανησυχίες για την ασφάλεια του κλίματος και μια πολιτική ώθηση που οδηγείται από νεότερους πολίτες. 

«Αυτό που θα χρειαζόταν δεκαετίες για να διαπραγματευτεί, χρειάζεται τώρα πολύ λιγότερο χρόνο υλοποίησης, καθώς μεμονωμένα έθνη, πόλεις και εταιρείες «απλώς το κάνουν!», με τον κόσμο να φτάνει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050», λέει η Shell στη νέα της έκθεση για τα Σενάρια Ενεργειακής Ασφάλειας.
Αλλά το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μόνο με ενέργειες για τις οποίες οι μελλοντολόγοι της Shell παραδέχονται «καμία κυβέρνηση δεν έχει σήμερα μια τόσο ολοκληρωμένη εντολή και λίγοι, αν υπάρχουν, φαίνονται πρόθυμοι να την αναζητήσουν στις κάλπες».

Τα αναγκαστικά μέτρα

Τα μέτρα περιλαμβάνουν «την αναγκαστική απόσυρση περιουσιακών στοιχείων ορυκτών καυσίμων, τις τιμωρητικές τιμές του άνθρακα, την ταχεία εισαγωγή και κλιμάκωση τεχνολογιών πρώιμου σταδίου και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της αποδοτικότητας και ακόμη και της οικονομικής λιτότητας.
Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να περιορίσουν τις κοινωνικές επιλογές, όπως ο περιορισμός της πώλησης οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος».

«Προχωρούν σε αναγκαστική κατασκευή ανεμογεννητριών και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε μέρη όπου πολλοί πολίτες δεν επιθυμούν να τις δουν, όπως τοποθεσίες φυσικής ομορφιάς», όπως προσθέτει η μελέτη της Shell.
Ακόμη κι αν οι στόχοι καθαρών μηδενικών εκπομπών έχουν επιτευχθεί έως το 2050 σε αυτό το σενάριο, η παγκόσμια θερμοκρασία θα εξακολουθεί να αυξάνεται κατά περισσότερο από 1,5°C, με τεχνολογίες όπως η άμεση σύλληψη αέρα και η αποθήκευση άνθρακα να χρησιμοποιούνται για να τη μειώσουν ξανά μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σενάριο: Αρχιπέλαγος

Σε ένα δεύτερο σενάριο που ονομάζεται "Αρχιπέλαγος", τα εθνικά συμφέροντα είναι μεγαλύτερα από την ενεργειακή πολιτική, και στο οποίο η ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα εξακολουθεί να κλιμακώνεται, αλλά όχι με ρυθμό ή με τον βαθμό διεθνούς συνεργασίας που θα επέτρεπε στην παγκόσμια κοινότητα να επιτεύξει τους Κλιματικούς στόχους του Παρισιού.
Σύμφωνα με αυτό το όραμα, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν περίπου στους 2,2°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή μέχρι το τέλος του αιώνα.
Η ιδέα των καθαρών μηδενικών εκπομπών θα ήταν στον ορίζοντα, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Και στα δύο σενάρια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια κερδίζουν έδαφος και τα ορυκτά καύσιμα μειώνονται εν μέσω μιας μαζικής στροφής προς την ηλεκτροδότηση και την ανάπτυξη νέων ενεργειακών λύσεων με βάση το υδρογόνο.
Η Shell τόνισε ότι τα σενάρια «δεν είναι προβλέψεις, αλλά απλώς πιθανά αποτελέσματα που βασίζονται σε δεδομένα και αντιδράσεις στην ενεργειακή και κλιματική ασφάλεια» για να βοηθήσουν στην περιγραφή μακροπρόθεσμων προκλήσεων και δεν αντιπροσωπεύουν τη στρατηγική ή το επιχειρηματικό της σχέδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης