Η BP εξετάζει την εξαγορά και του υπόλοιπου 50% της JV Lightsource BP

Η BP εξετάζει την εξαγορά και του υπόλοιπου 50% της JV Lightsource BP
Μια συμφωνία θα αποτιμούσε το τρέχον χαρτοφυλάκιο της LSBP σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters
Η BP εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει το υπόλοιπο 50% της Lightsource BP, της κοινοπραξίας ηλιακής ενέργειας της, ως μέρος της προσπάθειας του βρετανικού κολοσσού να ανεβάσει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφεραν τρεις πηγές της βιομηχανίας και της εταιρείας.
Οι εσωτερικές συνομιλίες επ'αυτού αποκαλύπτονται, αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος Bernard Looney επιβράδυνε τον περασμένο μήνα τη μετατόπιση της BP από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και πάλι υποσχέθηκε να αυξήσει τις δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Η BP απέκτησε το 2017 μερίδιο 43% στη Lightsource για 200 εκατομμύρια δολάρια και αύξησε το ενδιαφέρον της στο 50% δύο χρόνια αργότερα.
Μια συμφωνία θα αποτιμούσε το τρέχον χαρτοφυλάκιο της LSBP σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και η τελική τιμή θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη ανάλογα με την αποτίμηση της μακροπρόθεσμης δραστηριότητάς της, ανέφεραν δύο από τις πηγές.
«Ο αριθμός εξετάζεται», είπε στο Reuters μια πηγή κοντά στις συνομιλίες.

«Εξαρτώνται πολλά από την άποψη που θα υπερισχύσει σχετικά με το πως πιστεύουν ότι θα είναι το μέλλον του τομέα της ηλιακής ενέργειας»
Εκπρόσωποι της BP και LSBP αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο πρακτορείο.
Η LSBP με έδρα το Λονδίνο ιδρύθηκε το 2010 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Nick Boyle, ο οποίος κατέχει την πλειοψηφία του εκκρεμούς μεριδίου 50%, που εξετάζει προς εξαγορά η ΒΡ και είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ηλιακών φωτοβολταϊκών έργων στον κόσμο.

Έχει αναπτύξει περίπου 9 gigawatt (GW) έργων και αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε 19 χώρες.
Σχεδιάζει να αναπτύξει 25 GW ηλιακών έργων μέχρι το 2025, δήλωσε ο Boyle στο Reuters τον περασμένο Οκτώβριο.
Η LSBP παραμένει σε μια μεγάλη επενδυτική φάση και ως εκ τούτου ανέφερε στο τέλος του 2021 συνολική απώλεια 211,5 εκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με απώλεια 22,3 εκατομμυρίων λιρών ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την τελευταία κατάθεσή της.

Αυξανόμενο κόστος

Η BP αναπτύσσει επίσης ηλιακά έργα ανεξάρτητα από την LSBP, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών όπου το 2021 απέκτησε 9 GW ηλιακών έργων από την 7X Energy.
Ο ενεργειακός κολοσσός σκέφτηκε να αυξήσει το μερίδιό του στην LSBP στο 80% το 2019 σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης των δύο εταιρειών, αλλά επέλεξε μια μέτρια αύξηση στο 50%, εν μέρει λόγω κριτηρίων κόστους, σύμφωνα με μια πηγή.
Η απόκτηση του ελέγχου της LSBP θα επιτρέψει στην BP να αυξήσει την πρόσβασή της στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, να απλοποιήσει τη λήψη αποφάσεων για έργα και επενδύσεις και να τη συνδυάσει με την εσωτερική της ηλιακή παραγωγή, σύμφωνα με τις πηγές.

Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και μεταφοράς στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στην κερδοφορία των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τον περασμένο χρόνο.
Οι εσωτερικές συζητήσεις πραγματοποιούνται καθώς η επικεφαλής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του φυσικού αερίου της BP Anja-Isabel Dotzenrath πραγματοποιεί μια ανασκόπηση της δραστηριότητας ηλιακής και χερσαίας αιολικής ενέργειας της BP μετά από αναταραχή των υπεράκτιων τμημάτων αιολικής ενέργειας και υδρογόνου τους τελευταίους μήνες.
Η BP άλλαξε τη στρατηγική της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Dotzenrath, πρώην διευθύνων σύμβουλος της RWE Renewables, πριν από ένα χρόνο.

Τώρα στοχεύει να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής και αιολικής ενέργειας που παράγει για την παραγωγή υδρογόνου και βιοκαυσίμων καθώς και για την τροφοδοσία του παγκόσμιου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της.
Η Solar, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της BP στην LSBP, αντιπροσώπευε τα 25,7 GW του συνολικού αγωγού του έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της BP των 43 GW στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματά της.
Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει την ισχύ της σε ανανεώσιμες πηγές στα 50 GW έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης