Έκθεση GWEC: Ρεκόρ ισχύος 680 GW αιολικής ενέργειας θα έχει εγκατασταθεί έως το 2027

Έκθεση GWEC: Ρεκόρ ισχύος 680 GW αιολικής ενέργειας θα έχει εγκατασταθεί έως το 2027
H έκθεση του GWEC ανέφερε ότι οι πολιτικές έχουν δημιουργήσει το σκηνικό για την ταχεία ανάπτυξη χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών, σύμφωνα με το Reuters
Ένα ρεκόρ ισχύος 680 GW αιολικής ενέργειας αναμένεται να έχει εγκατασταθεί έως το 2027, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν επιβραδύνουν την ανάπτυξη για να αποφύγουν την απώλεια στόχων για το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση του κλάδου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 27/3, σύμφωνα με το Reuters.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) ανέφερε ότι οι πολιτικές έχουν δημιουργήσει το σκηνικό για την ταχεία ανάπτυξη χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών, με τη βιομηχανία να αναμένεται να εγκαταστήσει 136 GW ετησίως έως το 2027.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε σε 907 GW παγκοσμίως το 2022, αυξημένη κατά 78 GW από το 2021. Φέτος, η νέα αιολική δυναμικότητα θα μπορούσε να ξεπεράσει ένα ορόσημο 1 terawatt (TW).
Αν και η GWEC αναμένει να εγκατασταθεί 1,2 TW νέας ισχύος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αυτό είναι μόνο το 68% της χωρητικότητας που απαιτείται για να περιοριστεί η παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Η κάλυψη αυτής της ζήτησης απαιτεί ισχυρότερες αλυσίδες εφοδιασμού σε όλη τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ακριβώς τη στιγμή που οι αλυσίδες εφοδιασμού απειλούνται από πληθωρισμό, αυξανόμενα επιτόκια, γεωπολιτική και συμφόρηση», δήλωσε ο Morten Dyrholm, πρόεδρος της GWEC.
Σύμφωνα με την έκθεση, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη βιομηχανία παραγωγής αιολικής ενέργειας είναι πιθανό να εξαφανιστεί έως το 2026, εκτός εάν πραγματοποιηθούν επείγουσες επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, τη βιομηχανική ικανότητα, καθώς και την κατάρτιση και τις δεξιότητες.

Για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η χωρητικότητα συναρμολόγησης στροβίλων της Ευρώπης δεν θα είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει την ανάπτυξη εκτός της ηπείρου και θα πρέπει να διπλασιαστεί από τα σημερινά επίπεδα για να καλύψει μόνο την ευρωπαϊκή ζήτηση.
Αναμένεται να εμφανιστούν ελλείψεις στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας για βασικά εξαρτήματα όπως πτερύγια και γεννήτριες.
Τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ειδικά εάν ακολουθήσουν πολιτικές για να επικεντρώσουν την παραγωγή και την παραγωγή στην εγχώρια αγορά, αναφέρει η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης