Recharge: Με αλλαγή νοοτροπίας η υπεράκτια αιολική στις ΗΠΑ θα πετύχει 30GW έως το 2030

Recharge: Με αλλαγή νοοτροπίας η υπεράκτια αιολική στις ΗΠΑ θα πετύχει 30GW έως το 2030
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας για να πετύχει τους στόχους Biden ως το 2030, γράφει η Liz Burdock στο Recharge

Ενώ το 2023 θα είναι έτος ορόσημο για την κλιμάκωση του αμερικανικού τομέα, ο κλάδος πρέπει να σκεφτεί πολύ περισσότερο για να εκπληρώσει τις δυνατότητές του, γράφει η Liz Burdock στο Recharge και εξηγεί τι εννοεί. 
Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία των ΗΠΑ, ενώ εξακολουθεί να έχει μόλις επτά τουρμπίνες στο νερό σήμερα, έχει ένα εκπληκτικό γεγονός να γιορτάσει φέτος, καθώς το φθινόπωρο, τα δύο πρώτα υπεράκτια αιολικά έργα εμπορικής κλίμακας – Vineyard Wind και South Fork – θα ολοκληρωθούν ως κατασκευές και θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

Επέτειοι για περισυλλογή

Πιο άμεσα, αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις τάραξε τη βιομηχανία ανακοινώνοντας έναν στόχο ανάπτυξης 30 GW έως το 2030.
Η ανακοίνωση οδήγησε σε εστίαση και ώθηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις δεκάδες υπηρεσίες και γραφεία της στη βιομηχανία
Ενθαρρυντικά, η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις κρατά σε μεγάλο βαθμό την πλευρά της στη συμφωνία με περισσότερα από 40 GW σε σχέδια υπό έλεγχο τοποθεσίας, διενήργησε τρεις νέες δημοπρασίες μίσθωσης πέρυσι, και οι προσπάθειες κατέληξαν σε έναν αγωγό 12 GW με έργα που περιμένουν τελική έγκριση.

Να υπενθυμίσω, γράφει η Murdock, πως πριν από δέκα χρόνια, καθώς το Μέριλαντ συζητούσε το πρώτο νομοσχέδιο της πολιτείας για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, μια ομάδα επιχειρήσεων συγκεντρώθηκε για να σχηματίσει το Business Network for Offshore Wind.
Το 2023, με σχεδόν 600 οργανισμούς μέλη, το Μέριλαντ ηγείται στην υπεράκτια αιολική στις ΗΠΑ.

Για να τιμήσουμε αυτήν την περίσταση, καλωσορίζουμε σχεδόν 4.000 άτομα που αντιπροσωπεύουν το εύρος και το βάθος της βιομηχανίας στο Διεθνές Φόρουμ Υπεράκτιας Αιολικής Συνεργασίας (IPF) στη Βαλτιμόρη.
Όλα αυτά τα ορόσημα είναι άξια εορτασμού, αλλά και προβληματισμού.
Θα ήμασταν εκστασιασμένοι αν ακούγαμε πριν από 10 χρόνια ότι θα βρισκόμασταν το 2023 με πολιτείες που ζητούν 77 GW ισχύος και την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Αλλά τα προβλήματα και οι προκλήσεις μας αυξάνονται με την επιτυχία μας, και καθώς αλλάζει η αγορά, πρέπει να το κάνουμε κι εμείς.

Τα προβλήματα - προκλήσεις απαιτούν αλλαγή... νοοτροπίας!

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει χαράξει έναν δρόμο για την επίτευξη του στόχου μας για τα 30 GW, αλλά η βιομηχανία και η κυβέρνηση εξακολουθούν να κινδυνεύουν να το χάσουν.
Έχουμε ακόμη άλυτες προκλήσεις: περιορισμοί εργατικού δυναμικού, πλοίων, λιμένων και εφοδιαστικής αλυσίδας, στενά σημεία συμφόρησης δικτύου και μεταφοράς, να προσθέσουμε τον πληθωρισμό και τον μετριασμό του κινδύνου εργολάβων, μαζί με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις οργανωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης στις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε.

Η επίλυση αυτών των γρίφων, απαιτεί αλλαγή της νοοτροπίας μας, όπως θα εκθέσω στο IPF.
Προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας για τα 30 GW, η νοοτροπία μας πρέπει να προχωρήσει πέρα από τον στόχο και να αρχίσει να σχεδιάζει πού γνωρίζουμε ότι πηγαίνει αυτή η βιομηχανία.
Σήμερα, οι πολιτείες θέλουν 77 GW, ένας αριθμός που γνωρίζουμε ότι θα αυξηθεί καθώς πολιτείες όπως το Μέριλαντ, η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ χαράζουν τις μηδενικές διαδρομές τους.
Ο μακροπρόθεσμος εθνικός μας στόχος είναι τα 110 GW, αλλά με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που επιταχύνει την ηλεκτροδότηση και ξεκλειδώνει νέες αγορές για υπεράκτια αιολική ενέργεια - όπως το πράσινο υδρογόνο - δεν μπορούμε πλέον να πούμε πόσο θα αυξηθεί πραγματικά αυτός ο αριθμός.

Think big, Schedule... big

Δικαιολογημένα μετράμε τα επιτεύγματά μας ένα προς ένα, αλλά τώρα πρέπει να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε "μεγάλα πλάνα" – μόνο τότε μπορούμε να επιτύχουμε μακροοικονομικές ανακαλύψεις.
Εάν παραδεχτούμε και αποδεχθούμε την ανάγκη μας για δεκάδες άλλα λιμάνια ικανά να υποστηρίξουν μια νέα βιομηχανία πλωτών στροβίλων, αυτό δεν αλλάζει τον επείγοντα χαρακτήρα που σχεδιάζουμε, χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε;
Απλώς η απόκτηση ενός ακόμη WTIV της αμερικανικής αγοράς φαίνεται μερικές φορές ανυπέρβλητη, αλλά γνωρίζοντας ότι χρειαζόμαστε πέντε αλλάζει η συζήτηση γύρω από τη χρηματοδότησή τους.

Το να "σκεφτόμαστε μεγάλα έργα" (think big) και να ενεργούμε αναλόγως ανοίγει πόρτες σε νέες πολιτικές και πρακτικές που θα λύσουν τα προβλήματα της αλυσίδας μεταφοράς, των πλοίων και της εφοδιαστικής μας αλυσίδας.
Έτσι, αυτή την εβδομάδα καθώς ο κλάδος συνέρχεται στη Βαλτιμόρη, ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μεγάλα.
Ας αγκαλιάσουμε τον στόχο των 110 GW ως βάση του κλάδου μας και ας κάνουμε τις συζητήσεις που μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε μια μεγάλη αγορά.

Στη συνέχεια, παρακολουθήστε μας καθώς ξεπερνάμε τους στόχους μας στα 30 GW.
Η Liz Burdock είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Business Network for Offshore Wind, του μεγαλύτερου MKO που είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης