CIP - Myrsky τριπλασιάζουν την χερσαία αιολική στην Φινλανδία με έργα 1,8GW

CIP - Myrsky τριπλασιάζουν την χερσαία αιολική στην Φινλανδία με έργα 1,8GW
Η επένδυση της Δανίας τριπλασιάζει την αιολική ενέργεια στην Φινλανδία σύμφωνα με το Euractiv
Η δανέζικη επενδυτική εταιρεία Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) και η Myrsky Energia, μια φινλανδική εταιρεία ανάπτυξης που ειδικεύεται στην αιολική ενέργεια, υπέγραψαν την Τετάρτη 24/5, συμφωνία-πλαίσιο για συνεργασία στην παραγωγή περίπου 1,8 γιγαβάτ (GW) χερσαίας αιολικής ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία στη Φινλανδία, μια κίνηση που θα αυξήσει την τρέχουσα παραγωγή της χώρας κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με το Euractiv.

Καλό επενδυτικό πολιτικό τοπίο

«Εδώ, (στη Φινλανδία) οι κυβερνητικοί στόχοι είναι σαφείς και άμεσοι, οι διαδικασίες αδειοδότησης ομαλές, πρόκειται για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της CIP Rowan σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι, όπου παρουσιάστηκε η συμφωνία.
Η CIP ιδρύθηκε το 2012 και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως στο πλαίσιο επενδύσεων σε ΑΠΕ «πράσινου πεδίου» και παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Η Myrsky Energia, που ιδρύθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, παράγει σήμερα περίπου 5GW αιολικής ενέργειας, ενώ 2GW ηλιακής ισχύος βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Με τη συνολική ικανότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας της Φινλανδίας να ανέρχεται σήμερα σε 5,7 GW, η νέα συμφωνία θα σημάνει αύξηση κατά ένα τρίτο της παραγωγής αιολικής ενέργειας της χώρας.
Η επένδυση ύψους 2,3 δισ. ευρώ είναι η πρώτη που πραγματοποιεί η CIP σε χερσαία αιολική ενέργεια στις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς η Φινλανδία έχει προσελκύσει στο παρελθόν σουηδικά κεφάλαια.

Έργα σε εκκρεμότητα

Η μεγαλύτερη εταιρεία αιολικής ενέργειας στη Φινλανδία είναι η σουηδική εταιρεία OX2, η οποία έχει έργα αιολικής ενέργειας αξίας περίπου 9 GW σε εκκρεμότητα στη χώρα.
«Σε παγκόσμια κλίμακα, η Φινλανδία διαθέτει μοναδικό δυναμικό χερσαίας αιολικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε βιομηχανική κλίμακα, τοπική ευημερία και απασχόληση και να ενισχύσουν την ενεργειακή μας ασφάλεια.

Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι η νέα βιομηχανία ευημερίας για τη Φινλανδία», δήλωσε ο ιδρυτής της Myrsky Energia, Tuomas Candelin-Palmqvist, στο δελτίο τύπου του CIP.
Ωστόσο, με το Κόμμα των Φινλανδών να αμφισβητεί τους κλιματικούς στόχους της Φινλανδίας και την πολιτική της πράσινης ενέργειας που πιθανώς θα εισέλθει στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας, δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθούν αυτές οι ενεργειακές επενδύσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης