Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η έκρηξη επενδύσεων «σκαμπανεβάζει» τις τιμές στην αγορά λιθίου

Η έκρηξη επενδύσεων «σκαμπανεβάζει» τις τιμές στην αγορά λιθίου
Η ζήτηση μπαταριών λιθίου δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την αστάθεια, τονίζει η AGMetalminer.com
Το λίθιο, ένα κρίσιμο συστατικό στα ηλεκτρικά οχήματα (EV), φαίνεται να είναι το μέταλλο της εποχής, με την αγορά να βλέπει πολλές νέες εξελίξεις σχετικά με την τιμολόγησή του, με αποκορύφωμα τον Απρίλιο, και τους ειδικούς του κλάδου να προβλέπουν ότι οι τιμές του θα συνεχίσουν να είναι ασταθείς τα επόμενα δύο χρόνια.. σύμφωνα με η AGMetalminer.com.
Πρωταρχικός παράγοντας σε αυτήν την πρόβλεψη είναι η αυξημένη ροή επενδύσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας εξόρυξης λιθίου, με τις τιμές της αγοράς ιόντων λιθίου να συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλες ανόδους και πτώσεις.

Άγγιξαν νέα υψηλά τον Νοέμβριο του 2022 και μετά ξεκίνησαν μια μεγάλη πτώση που διήρκεσε περισσότερο από μισό χρόνο.
Αυτή η αστάθεια είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων της αγοράς.
Οι γεωπολιτικές δυναμικές, όπως ο έλεγχος της Κίνας από την πλειοψηφία στην αγορά σπάνιων γαιών, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αστάθεια.
Υπάρχει επίσης η επιβολή κυρώσεων σε βασικούς προμηθευτές λιθίου από τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η ζήτηση μπαταριών λιθίου δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την αστάθεια

Από τα τέλη Μαρτίου και μετά, οι τιμές του λιθίου μειώθηκαν σημαντικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα μείωσε την κατανάλωσή της λόγω των διορθώσεων των αποθεμάτων.
Τούτου λεχθέντος, οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους.
Μετά από ένα αξιοσημείωτο ράλι δύο ετών, οι κινεζικές τιμές ανθρακικού λιθίου υπέστησαν απότομη αντιστροφή στις αρχές του 2023.
Στην πραγματικότητα, η τιμή spot του ανθρακικού λιθίου παρουσίασε μια εκπληκτική πτώση 70% μεταξύ Νοεμβρίου και χαμηλότερου σημείου τον Απρίλιο.

Το προηγούμενο ράλι είχε ωθήσει τις κινεζικές τιμές ανθρακικού λιθίου να δεκαπλασιαστούν, δημιουργώντας ένα υπερφορτισμένο περιβάλλον αγοράς.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές αποδίδουν την επακόλουθη πτώση των τιμών σε αλλαγές στη δυναμική της αγοράς, ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης και εξωτερικές επιρροές που επηρεάζουν τη βιομηχανία λιθίου. Σαφώς, η ξαφνική πτώση των τιμών του ανθρακικού λιθίου στην Κίνα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της αγοράς.

Η Ινδία συναντά την Αυστραλία, η Γαλλία συνεργάζεται με τη Μογγολία

Χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ινδίας, συνεχίζουν να αναζητούν νέες προμήθειες λιθίου λόγω της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς EV.
Πράγματι, είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi συναντήθηκε με την εκτελεστική πρόεδρο της Hancock Prospecting Georgina Hope Rinehart κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η Hancock Prospecting είναι μια ιδιωτική εταιρεία εξερεύνησης και εξόρυξης ορυκτών που ιδρύθηκε από τον πατέρα της Georgina, Lang Hancock.
Ενώ οι λεπτομέρειες της συνάντησης είναι ακόμα άγνωστες, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης συνεχίζουν να εικάζουν για μια νέα συμφωνία μεταξύ Ινδίας και Αυστραλίας στον τομέα των ορυχείων και των ορυκτών.

Ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός ήταν απασχολημένος με μια αυστραλιανή εταιρεία σπάνιων γαιών, ο Γάλλος ομόλογός του, Πρόεδρος Emmanuel Macron, επισκέφτηκε τη Μογγολία.
Αυτή ήταν η πρώτη για οποιονδήποτε Γάλλο αρχηγό κράτους και αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προόδου και για τις δύο χώρες.
Η Μογγολία, που βρίσκεται μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, έχει τεράστια κοιτάσματα άνθρακα, χαλκού και άλλων ορυκτών σπάνιων γαιών. Σύμφωνα με αυτό το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ, η επίσκεψη του Μακρόν στη Μογγολία επικεντρώθηκε στη συνεργασία με τη Γαλλία για τις σπάνιες γαίες, συγκεκριμένα «την εξόρυξη και το εμπόριο ορυκτών σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε βασική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου.

Η Ford εξασφαλίζει προμήθειες πρώτων υλών για μπαταρίες λιθίου

Ενώ οι Η.Π.Α., η Αυστραλία, η Κίνα και η Ινδία παίζουν για το διάστημα στον τομέα της εξόρυξης λιθίου, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford κατέληξε πρόσφατα σε μια σειρά συμφωνιών προμήθειας για εξαρτήματα μπαταριών λιθίου.
Στις 22 Μαΐου, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε συνεργασίες με τους ηγέτες του κλάδου Albemarle, SQM και τρεις άλλους προγραμματιστές.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια του ασημί-λευκού μετάλλου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία των EV.

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης επενδυτών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22/5, η Ford αποκάλυψε ότι το συνολικό της κόστος ήταν 7 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από τους ανταγωνιστές της.
Οι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα της πολυπλοκότητας των οχημάτων και της αναποτελεσματικότητας των προμηθευτών στον παραδοσιακό επιχειρηματικό τομέα κινητήρων και οχημάτων. Η εταιρεία αναφέρεται σε αυτό το τμήμα της γραμμής παραγωγής της ως «Ford Blue», σύμφωνα με μια αναφορά στους Financial Times.
Η στρατηγική κίνηση για την εξασφάλιση συμφωνιών προμήθειας λιθίου υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ford για την αντιμετώπιση των προκλήσεων κόστους και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών της. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά EV.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης