Montel: Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το Σ/Κ (27-28/5)

Montel: Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το Σ/Κ (27-28/5)
Βασική αιτία της πτωτικής τάσης ο συνδυασμός ΑΠΕ και μειωμένης ζήτησης

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έγιναν αρνητικές ορισμένες ώρες κατά τη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου (27-28/5) λόγω ης ισχυρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της μειωμένης ζήτησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμεταδίδει το Montel.

Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία που θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, οι τιμές έφτασαν στα -109,45 ευρώ/MWh στις 14:00. Η Ολλανδία έκλεισε τη χαμηλότερη ωριαία τιμή τη Δευτέρα, υποχωρώντας στα -185,86 ευρώ/MWh. Οι ωριαίες τιμές διαμορφώθηκαν επίσης κάτω από το μηδέν στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Δανία.

Αρνητικές τιμές καταγράφηκαν επίσης στη Γερμανία για αρκετές ώρες την Κυριακή, όταν η συνδυασμένη παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας έφτασε στο μέγιστο των 39,7 GW, ενώ η ζήτηση διαμορφώθηκε στα 46,8 GW, σύμφωνα με την Energy Quantifed του Μontel.

Στην Ολλανδία, οι τιμές την Κυριακή (28/5) έπεσαν στα -400 ευρώ/MWh στις 14:00, ενώ η σκανδιναβική αγορά σημείωσε μια ρεκόρ χαμηλή ωριαία τιμή συστήματος -12,92 ευρώ/MWh – λόγω της πολύ υψηλής απόδοσης της αιολικής ενέργειας. Το Σάββατο, εν τω μεταξύ, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία έφτασε το ρεκόρ των 40.801 MW μεταξύ 13:15-13:30, σύμφωνα με τα στοιχεία Entso-E.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης