Τελευταία Νέα

Βloomberg: Στο περίμενε η παραγωγή υδρογόνου από πυρηνικά στις ΗΠΑ μέσω ΙΡΑ

Βloomberg: Στο περίμενε η παραγωγή υδρογόνου από πυρηνικά στις ΗΠΑ μέσω ΙΡΑ
Η αβεβαιότητα γύρω από τους κανονισμούς, φρενάρει την παραγωγή ροζ υδρογόνου στην  Constellation που στοχεύει στην παραγωγή υδρογόνου από πυρηνικά
Η Constellation Energy Corp. έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την παραγωγή υδρογόνου χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια χωρίς άνθρακα, αλλά το σχέδιο βρίσκεται στο... ψυγείο - και μπορεί να παγώσει εντελώς - καθώς η εταιρεία αναμένει καθοδήγηση από την Ουάσιγκτον σχετικά με μια έκπτωση φόρου που αναμένεται να παίξει βασικό ρόλο στις προσπάθειες χρήσης του φυσικού αερίου για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένεται να εκδώσει κανόνες τους επόμενους μήνες που θα διευκρινίζουν τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι προμηθευτές υδρογόνου για να λάβουν επιδότηση έως και 3 δολάρια ανά κιλό, όπως περιλαμβάνεται στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).
Ο ενεργειακός γίγαντας Constellation είναι η πρώτη αμερικανική εταιρεία που παράγει υδρογόνο χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια, σε εργοστάσιο στα βόρεια της Νέας Υόρκης και σχεδιάζει να εγκαταστήσει την τεχνολογία σε αρκετούς αντιδραστήρες σε Μεσοδυτικές πολιτείες για να προμηθεύει βιομηχανικούς πελάτες.

Τα εργοστάσια που παράγουν χάλυβα, λιπάσματα, χημικά και άλλα προϊόντα έντασης άνθρακα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το υδρογόνο που παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ή πυρηνικής ενέργειας μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τις  διαδικασίες που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.
01_9.PNG
Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη ρητορική στην πολιτική που θα υπονόμευε τη στρατηγική της εταιρείας.

«Η αβεβαιότητα γύρω από τους κανονισμούς, μας έχει σταματήσει σχεδόν τελείως», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Joe Dominguez σε συνέντευξή του γιατί τα υπό εξέταση όρια, όπως είπε, απειλούν τους κλιματικούς στόχους των ΗΠΑ.
«Αν αυτό δεν ερμηνευτεί σωστά, δεν θα έχουμε το υδρογόνο για να πετύχουμε τον στόχο».

Και οι ΗΠΑ μπορεί να χρειάζονται πολλά από αυτά.
Η ετήσια ζήτηση για καθαρό υδρογόνο μπορεί να φτάσει τους 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2030, λόγω της βιομηχανικής κατανάλωσης, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας του Μαρτίου και το ποσό αυτό θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Δέκα εκατομμύρια τόνοι είναι περίπου η ίδια ποσότητα υδρογόνου που καταναλώνει τώρα η αμερικανική βιομηχανία, για τη διύλιση ορυκτών καυσίμων, την παραγωγή λιπασμάτων, την επεξεργασία τροφίμων, την επεξεργασία μετάλλων και άλλες εφαρμογές.
Αλλά επί του παρόντος η συντριπτική πλειοψηφία εξάγεται από φυσικό αέριο, μια διαδικασία που παράγει επίσης εκπομπές άνθρακα.

Γι' αυτό υπάρχει μια ώθηση για καθαρό υδρογόνο, που εξάγεται από το νερό.

Το κλειδί είναι ότι η διαδικασία πρέπει να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα.
Αυτό θα μπορούσε να προέλθει από φράγματα αιολικής, ηλιακής ή υδροηλεκτρικής ενέργειας - για να γίνει αυτό που είναι γνωστό ως «πράσινο υδρογόνο» - ή από πυρηνικούς αντιδραστήρες για να παραχθεί το λεγόμενο «ροζ υδρογόνο».

Ο Dominguez είπε ότι η αμερικανική πυρηνική βιομηχανία θα μπορούσε να προσφέρει έως και το ήμισυ της ζήτησης το 2030, ωστόσο, ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν για τη χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθαρής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου, καθώς  οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής παρέχουν ήδη ενέργεια στο δίκτυο και η εκτροπή ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου, θα σήμαινε λιγότερη καθαρή ισχύ στο δίκτυο, δημιουργώντας ένα κενό που μπορεί να καλυφθεί με ενέργεια από φυσικό αέριο ή άνθρακα, όπως δήλωσε η Rachel Fakhry, διευθύντρια πολιτικής για τις αναδυόμενες τεχνολογίες. με το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων.
02_1.PNG
Το κείμενο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού βασίζεται στην επιλεξιμότητα στην τήρηση ενός ορίου εκπομπών και δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η NRDC σε σχόλια που υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών για τα προτεινόμενα κριτήρια για τη δυνατότητα διεκδίκησης της πλήρους πίστωσης φόρου καθαρού υδρογόνου, γνωστή ως 45V, περιλαμβάνει τον περιορισμό της επιλεξιμότητας σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, όμως κάποια κριτήρια θα επέτρεπαν στα υπάρχοντα εργοστάσια να κερδίσουν την πίστωση.
Όπως τα πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν τη νύχτα, όταν η ζήτηση για ενέργεια είναι χαμηλή ή οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που άρχισαν να λειτουργούν πρόσφατα.

«Η βασική αρχή είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει αύξηση των εκπομπών σε όλο το σύστημα στο δίκτυο», είπε η Fakhry.

Χωρίς «αυστηρά προστατευτικά κιγκλιδώματα», η επένδυση που θα προκύψει θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθαρή αύξηση των εκπομπών στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο γερουσιαστής Jeff Merkley του Όρεγκον και τέσσερις άλλοι Δημοκρατικοί της Γερουσίας την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων σε επιστολή στις 25 Μαΐου.
Η ώθηση της παραγωγής υδρογόνου χωρίς άνθρακα θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για το κλίμα.

Όχι μόνο θα εξαλείψει τις εκπομπές που σχετίζονται με το υδρογόνο που χρησιμοποιείται ευρέως τώρα, αλλά το αέριο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε νέες εφαρμογές, όπως η κατασκευή καθαρού χάλυβα ή βιώσιμων καυσίμων αεριωθουμένων.
Θα μπορούσε να αναμιχθεί με αέριο για να περιορίσει τις εκπομπές όταν καίγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλες καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά όλα αυτά χρειάζονται καθαρό υδρογόνο, και οι ΗΠΑ παράγουν αυτήν τη στιγμή λιγότερο από 1 εκατομμύριο τόνους από αυτό το χρόνο.
Η Constellation η μεγαλύτερη εταιρεία πυρηνικής εκμετάλλευσης των ΗΠΑ ξεκίνησε την εμπορική παραγωγή ροζ υδρογόνου τον Μάρτιο στο εργοστάσιό της στο Nine Mile Point, βόρεια των Συρακουσών και χρησιμοποιεί λιγότερο από το 1% της ισχύος της για να βγάλει περίπου 530 κιλά την ημέρα.
03_2.PNG
Αυτοτροφοδοτούμενη λειτουργία

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες χρησιμοποιούν συχνά υδρογόνο στα συστήματα ψύξης τους και το εργοστάσιο παράγει αρκετά για να καλύψει τις δικές του ανάγκες, εξοικονομώντας στην εταιρεία περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως.
Άλλοι διαχειριστές αντιδραστήρων των ΗΠΑ παράγουν μικρές ποσότητες υδρογόνου, αλλά η Constellation είναι η μόνη που το κάνει σε κλίμακα, δήλωσε ο Bob Beaumont, ο διευθυντής του έργου.

Η εταιρεία εξετάζει επίσης την ανάμειξη αερίου και υδρογόνου σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Διαχειρίστηκε την τοποθεσία της στο Hillabee στην Αλαμπάμα με ένα μείγμα 38% υδρογόνου σε μια δοκιμή αυτόν τον μήνα, μια συγκέντρωση που είπε ο Dominguez θα μπορούσε πιθανώς να αυξηθεί σε «πολύ πάνω από 50%.

Όμως η εταιρεία έχει πολύ μεγαλύτερους στόχους, όπως το να ενισχύσει την παραγωγή υδρογόνου 400 φορές προσθέτοντας ηλεκτρολύτες σε πολλά από τα εργοστάσιά της Midwest (Μεσοδυτικές πολιτείες), όμως οι συζητήσεις σταμάτησαν όταν κατέστη σαφές ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Οικονομικών δεν θα έβγαιναν για μήνες και υπήρχε πιθανότητα η πυρηνική ενέργεια να μην πληροί τις προϋποθέσεις, αν η ρύθμιση περιορίζει την επιδότηση σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αποκλείοντας ουσιαστικά τους πυρηνικούς σταθμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης