Τελευταία Νέα

Εγκαινιάστηκε η συνεργασία ESB - Ørsted για 5GW υπεράκτια αιολική στην Ιρλανδία και ΑΠΕ υδρογόνου

Εγκαινιάστηκε η συνεργασία ESB - Ørsted για 5GW υπεράκτια αιολική στην Ιρλανδία και ΑΠΕ υδρογόνου
Η εταιρική σχέση ESB-Ørsted στοχεύει να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της ιρλανδικής κυβέρνησης για το 2030, όπως γράφει το Maritime Executive

Η Ørsted ανακοίνωσε ότι εισέρχεται στην ιρλανδική υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας, αποκαλύπτοντας μια συμφωνία με την κορυφαία εταιρεία κοινής ωφελείας της Ιρλανδίας ESB για την από κοινού ανάπτυξη έως και 5 GW υπεράκτιων έργων αιολικής ενέργειας και δωρεάν ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, σύμφωνα με το The Maritime Executive.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Απασχόλησης, Simon Coveney, εγκαινίασε τη συμφωνία την Παρασκευή 2/6 στο Κορκ συνοδευόμενος από τον Jim Dollard της ESB και τον επικεφαλής του Ørsted για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, με την Ørsted να γίνεται εταίρος κατά 50% σε μια σειρά έργων υπεράκτιας ανάπτυξης αιολικής ενέργειας στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας.

Οι στόχοι

Η εταιρική σχέση ESB-Ørsted στοχεύει να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της ιρλανδικής κυβέρνησης για το 2030 για εγκατάσταση 7 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και τελικά να υποστηρίξει τη μετάβαση της Ιρλανδίας στο καθαρό μηδέν.

Το πρώτο από αυτά τα υπεράκτια αιολικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη δημοπρασία αιολικής ενέργειας ανοιχτής θαλάσσης στην Ιρλανδία, ORESS 2.1.
Με θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη από δέκα φορές το μέγεθος της ξηράς της, η Ιρλανδία βρίσκεται σε ιδανική θέση για να αναπτύξει έναν ισχυρό και ζωντανό υπεράκτιο τομέα.

«Υπογράψαμε σε νόμο ένα φιλόδοξο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα, το οποίο περιλαμβάνει στόχο την παραγωγή του 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε ο υπουργός Simon Coveney και μια Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική για τον άνεμο ανοιχτής θάλασσας από το τμήμα μου θα το υποστηρίξει περαιτέρω», δήλωσε ο υπουργός και τόνισε:

«Η σημερινή ανακοίνωση είναι μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στο βιώσιμο μέλλον της Ιρλανδίας».

Η ESB διαθέτει ήδη ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, με πάνω από 5 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος σε ανάπτυξη γύρω από τις ακτές της Ιρλανδίας και μερικά από τα έργα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα Oriel Offshore Wind, Clogherhead Offshore Wind και Celtic offshore wind, ενώ ανέπτυξε τα περισσότερα από αυτά με τη νορβηγική ενεργειακή πολυεθνική Equinor, προτού τερματίσει τη συνεργασία της το 2021.

Τον περασμένο μήνα, η Ιρλανδία πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (ORESS 1). Βραβεύτηκαν τέσσερα έργα συνδυασμένης ισχύος 3 GW.
Ένας δεύτερος γύρος δημοπρασίας έχει προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπου θα διατεθεί επιπλέον υπεράκτια αιολική δυναμικότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης