RWE: Κατασκευάζει την μεγαλύτερη BESS της Γερμανίας ικανότητας 235 MWh, κόστους 140 εκατ. ευρώ

RWE: Κατασκευάζει την μεγαλύτερη BESS της Γερμανίας ικανότητας 235 MWh, κόστους 140 εκατ. ευρώ
Η εγκατάσταση θα έχει ισχύ 220 MW και αποθηκευτική ικανότητα 235 MWh καθώς συνολικά 690 μπλοκ μπαταριών ιόντων λιθίου θα τοποθετηθούν στην εγκατάσταση, σύμφωνα με το PVEurope

Η RWE κατασκευάζει μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών της Γερμανίας (BESSστους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της στο Neurath και στο Hamm, στη Ρηνανία-Βεστφαλία, μια επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το PV Europe.

Η εγκατάσταση θα έχει ισχύ 220 MW και αποθηκευτική ικανότητα 235 MWh καθώς συνολικά 690 μπλοκ μπαταριών ιόντων λιθίου θα τοποθετηθούν στην εγκατάσταση. 
Το BESS έχει προγραμματιστεί να παρέχει ενέργεια εξισορρόπησης για τη σταθεροποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Αυτό θα συνεπάγεται τη λήψη της πλεονάζουσας ισχύος από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και την τροφοδοσία της στο σύστημα όταν απαιτείται, προκειμένου να διατηρηθεί η απαιτούμενη συχνότητα δικτύου.

Η εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών θα αναπτυχθεί επίσης στη χονδρική αγορά.
Η ηλεκτρική ενέργεια θα λαμβάνεται στο σύστημα αποθήκευσης εάν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλές, και αντιστρόφως θα τροφοδοτείται όταν οι τιμές είναι υψηλές.

Ο προγραμματισμός

Η προγραμματισμένη εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών μπορεί να λειτουργήσει στη μέγιστη χωρητικότητα των 220 MW για πάνω από μία ώρα.
Αυτό είναι αρκετό για να φορτίσει περίπου 4.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η νέα εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών βελτιστοποιεί έτσι τη χρήση του χαρτοφυλακίου των γερμανικών σταθμών παραγωγής ενέργειας της RWE σε μια σειρά τεχνολογιών.
Στη Γερμανία, η RWE έθεσε σε λειτουργία τη μεγάλη μπαταρία της στο Lingen και στο Werne, συνολικής ισχύος 117 MW, στις αρχές του 2023.

Σχεδιάζει επίσης να συνδέσει εικονικά το σύστημα αποθήκευσης μπαταριών με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της στον ποταμό Moselle.
Τον Μάρτιο, η εταιρεία εξαγόρασε τη βρετανική εταιρεία ανάπτυξης JBM Solar, με έναν προηγμένο αγωγό ανάπτυξης 2,3 GW έργων αποθήκευσης μπαταριών.

Μετά τη θέση σε λειτουργία του ηλιακού πάρκου Indeland με την εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών 4,8 MW, η RWE κατασκευάζει επί του παρόντος περαιτέρω έργα αποθήκευσης μπαταριών αυτού του είδους στο ανοιχτό ορυχείο Garzweiler.

Επενδύσεις αποθήκευσης μπαταριών της RWE

Και η RWE κέρδισε πρόσφατα έναν αυστραλιανό διαγωνισμό για μια μακροπρόθεσμη εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών (50 MW/400 MWh)
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η RWE στοχεύει να κατασκευάσει τρία GW μπαταριών έως το 2030.

«Καθώς η αναλογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για ευέλικτα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RWE Generation, Roger Miesen.

«Εξισορροπούν τις διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο σε δευτερόλεπτα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι το κλειδί για μια αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Όσον αφορά το μέγεθος και την τεχνολογία, η νέα μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών στο Neurath και στο Hamm θέτει πρότυπα σε όλη την Ευρώπη».

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της RWE Power, Lars Kulik, δήλωσε: «Με αυτήν την εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών, η RWE δίνει σημαντική ώθηση στον δομικό μετασχηματισμό στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες τοποθεσίες και τις συνδέσεις στο δίκτυο, καθιστούμε τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής των Hamm και Neurath σημαντικούς εταίρους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Σημαντικό σήμα για την περιοχή

«Η απόφαση υπέρ του Neurath είναι ένα σημαντικό μήνυμα από την RWE προς ολόκληρη την περιοχή.
Έτσι, ακόμη και μετά την έξοδο από τον λιγνίτη, η Neurath θα συνεχίσει να είναι σημαντική για τη σταθεροποίηση του δικτύου και τη διασφάλιση αξιόπιστης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε ο Klaus Krützen, Δήμαρχος Grevenbroich.

Τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ενεργειακής μετάβασης, επειδή αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια που απομένει από την υπερπαραγωγή στο δίκτυο και την καθιστούν ξανά διαθέσιμη όταν χρειάζεται.

Ως ένας από τους ηγέτες της ενεργειακής μετάβασης, η RWE αναπτύσσει, κατασκευάζει και λειτουργεί συστήματα αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Η RWE λειτουργεί επί του παρόντος μια συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών περίπου 300 MW (380 MWh) και υλοποιεί έργα αποθήκευσης μπαταριών άνω των 900 MW (2.300 MWh) παγκοσμίως.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης