Η Orsted επενδύει 68 δισ. δολάρια για ΑΠΕ 50GW έως το 2030

Η Orsted επενδύει 68 δισ. δολάρια για ΑΠΕ 50GW έως το 2030
Η Orsted, η Νο. 1 εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο σε χωρητικότητα GW, σύμφωνα με το Reuters

Ο όμιλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) Orsted θα επενδύσει 475 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (68,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για να επιτύχει τον στόχο του 2030 για εγκαταστάσεις απόδοσης 50 γιγαβάτ (GW), δήλωσε πριν από την ενημέρωση των επενδυτών την Πέμπτη 8/6, αναφέρει το Reuters.

Η δανέζικη εταιρεία είπε ότι τα σχέδια ήταν πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα και αναμενόταν να υπερβούν τους στόχους που τέθηκαν το 2021 για κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) καθώς και για την απόδοση του απασχολούμενου κεφαλαίου (ROCE).

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουμε τους προηγούμενους στόχους μας EBITDA και ROCE για την περίοδο 2020-2027, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική αξία στο χαρτοφυλάκιο των έργων ΑΠΕ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mads Nipper.

Η Orsted, η Νο. 1 εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο σε χωρητικότητα GW, εκμεταλλεύεται ήδη έργα ΑΠΕ 15,5 GW, έχει έργα 4,9 GW υπό κατασκευή, και της έχουν ανατεθεί έργα που αντιπροσωπεύουν άλλα 10,6 GW.

Πρωτοπόρος...

Η ζήτηση για πράσινη ενέργεια αυξάνεται, αλλά η αιολική βιομηχανία, η οποία απαιτεί υψηλές προκαταβολικές επενδύσεις έχει πληγεί από τον πληθωρισμό κόστους και τα υψηλά επιτόκια.
Η τιμή της μετοχής της Orsted μειώθηκε περισσότερο από το μισό από τότε που κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 2021.

Η εταιρεία δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με προμηθευτές για να εξασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές και να εξασφαλίσει επαρκή αξία σε έργα για τα οποία δεν είχε λάβει ακόμη τελικές επενδυτικές αποφάσεις στο πλαίσιο των οποίων θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ή να αποχωρήσει από έργα εάν διαπιστώσει ότι η κερδοφορία δεν πληροί τα κριτήρια για μια τελική επενδυτική απόφαση, ανέφερε.

Το «πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο» επενδυτικό σχέδιο της Orsted υποδηλώνει ότι η εταιρεία δεν θα χρειαστεί να αντλήσει περισσότερα ίδια κεφάλαια από τους μετόχους, είπαν οι αναλυτές της Bernstein: «Σε γενικές γραμμές, μας αρέσει αυτό που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα», έγραψαν σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

Η τιμή της μετοχής της Orsted αυξήθηκε 5,1% στην έναρξη της συνεδρίασης για να φτάσει σε υψηλό δύο εβδομάδων, ξεπερνώντας την άνοδο 0,6% του δείκτη αναφοράς μετοχών της Κοπεγχάγης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης