Reuters: Η BlackRock στοχεύει σε 7 δισ. δολάρια για το νέο Παγκόσμιο Ταμείο ΑΠΕ

Reuters: Η BlackRock στοχεύει σε 7 δισ. δολάρια για το νέο Παγκόσμιο Ταμείο ΑΠΕ
Το ταμείο θα μπορούσε να επενδύσει σε αιολική και ηλιακή ενέργεια καθώς και σε άλλες καθαρές τεχνολογίες, όπως μπαταρίες και υποδομές δικτύου
Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο BlackRock δήλωσε ότι ελπίζει να συγκεντρώσει έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια για το τέταρτο Παγκόσμιο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς οι πελάτες αυξάνουν τις φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το σύμφωνα το Reuters.


Το ταμείο, που επικεντρώνεται σε έργα σε χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, θα μπορούσε να επενδύσει σε αιολική και ηλιακή ενέργεια καθώς και σε άλλες καθαρές τεχνολογίες, όπως μπαταρίες και υποδομές δικτύου.

Αυξημένη ζήτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ

Η ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές για υποστήριξη τέτοιων έργων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς περισσότεροι προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκια τους με τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε στο Reuters ο Global Head of Climate Infrastructure της BlackRock, David Giordano.

Η κίνηση τροφοδοτήθηκε επίσης από ένα ταχέως μεταβαλλόμενο σκηνικό πολιτικής, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγουν σημαντική οικονομική υποστήριξη για καθαρή ενέργεια για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

"Έχετε τώρα ανθρώπους που πραγματικά προσπαθούν να εστιάσουν την κατασκευή του χαρτοφυλακίου τους στους διαφορετικούς υποτομείς υποδομής", είπε ο Giordano, αναφέροντας την αυξανόμενη ζήτηση από συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσελκύονται από περιουσιακά στοιχεία που ταιριάζουν με μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η απαίτηση έρχεται παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι των ΗΠΑ αντεπιτίθενται στους περιορισμούς που προκαλούνται από το κλίμα στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, είπε.
«Θα έλεγα ότι η δέσμευση των θεσμικών επενδυτών να επενδύσουν στις υποδομές του σήμερα και στις υποδομές του μέλλοντος είναι στην πραγματικότητα αρκετά ισχυρή», είπε ο Τζορντάνο.

Οι νέοι στόχοι της Black Rock

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία είπε ότι στοχεύει να συγκεντρώσει μεταξύ 5 και 7 δισεκ. δολάρια για το τέταρτο ταμείο της, μετά από 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν για το προκάτοχο ταμείο, το οποίο έκλεισε τον Απρίλιο του 2021.

Για να επιτευχθούν οι καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει πει ότι οι ετήσιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα πρέπει να υπερβούν το τριπλάσιο έως τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Μεταξύ των επενδύσεων που πραγματοποίησε το τρίτο fund ήταν και μία στο δίκτυο χρέωσης υψηλής ισχύος IONITY, που συγκέντρωσε 700 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.
Υποστήριξε επίσης την Waratah Super Battery στην Αυστραλία, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη μπαταρία σε κλίμακα δικτύου στον κόσμο.

Περίπου το ένα τρίτο του τελευταίου κεφαλαίου πιθανότατα θα επενδυθεί σε κάθε μεγάλη περιοχή - Ευρώπη, Αμερική και Ασία - αν και δεν υπάρχουν καθορισμένοι στόχοι.
Ανάλογα με το ποσό που θα συγκεντρωθεί, το ταμείο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει περίπου 18-22 επενδύσεις σε ένα μείγμα πρώιμων και αναπτυγμένων έργων, είπε ο Giordano, και θα μπορούσε επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεπενδύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης