Τελευταία Νέα

Masdar: Ο μεγαλύτερος πλωτός ηλιακός σταθμός στον κόσμο που γίνεται υδροηλεκτρικό εργοστάσιο

Masdar: Ο μεγαλύτερος πλωτός ηλιακός σταθμός στον κόσμο που γίνεται υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
Επανασταστικό έργο ΑΠΕ στην Ινδονησία

Η ιδέα των αιωρούμενων ηλιακών συλλεκτών πάνω στο νερό αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Συγκεκριμένα ένα γιγαντιαίο νέο έργο στην Ινδονησία που υποστηρίζεται από τη Masdar θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλους που θα ακολουθήσουν.

Το cleantechnica.com αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές για την τεράστια πλωτή  ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας η οποία είναι η πιο μεγάλη παγκοσμίως.

 

Ο μεγαλύτερος πλωτός ηλιακός σταθμός ανά την υφήλιο

Τα σχέδια για τη μεγαλύτερη πλωτή ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας στον κόσμο δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί το πλωτό ηλιακό πεδίο.

Το έργο στοχεύει στην επέκταση μιας υπάρχουσας πλωτής ηλιακής συστοιχίας 145 μεγαβάτ (AC) στη δεξαμενή υδροηλεκτρικής ενέργειας Cirata στη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας, ώστε να φτάσει συνολικά τα 500 μεγαβάτ.

Η υπάρχουσα συστοιχία μπήκε στο δίκτυο και άρχισε να θεωρείται πετυχημένη μόλις τον περασμένο μήνα. Προφανώς, η Masdar και η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ινδονησίας PLN (Nusantara Power) έμειναν ικανοποιημένες και στις 3 Δεκεμβρίου, με  την ευκαιρία της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 28), ανακοίνωσαν τη νέα επέκταση.

Για την ιστορία, η Masdar είναι κοινoπραξία της ADNOC (η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) μαζί με την Mubadala Investment Company (Mubadala) και την Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι.

 

Τα υπέρ και τα κατά του έργου  

Κατά τη σχετικά σύντομη διάρκεια ζωής του, το πλωτό ηλιακό πεδίο έχει ήδη παρουσιάσει σημαντικά πλεονεκτημάτα πέρα από την παραγωγή καθαρών κιλοβάτ.

Η γωνία διατήρησης της γης είναι η μεγάλη, αλλά οι αιωρούμενοι ηλιακοί φορείς επισημαίνουν επίσης ότι η σκιά από τα ηλιακά πάνελ συμβάλλει στη μείωση της εξάτμισης και στην εξοικονόμηση νερού.

Οι δεξαμενές με ηλιακή σκιά και τα κανάλια άρδευσης μπορεί επίσης να είναι λιγότερο επιρρεπή σε τοξικές ανθοφορίες φυκιών.

Τα πλεονεκτήματα επανέρχονται επίσης στην επίδραση της απόδοσης μετατροπής ηλιακών κυψελών η οποία μπορεί να βελτιωθεί με την ψυκτική επίδραση του νερού.

Το νερό όμως έχει τα μειονεκτήματά του. Η επιτακτική ανάγκη για την αποφυγή της διάβρωσης είναι γενικά μεγάλη και το μοναδικό περιβάλλον των ταμιευτήρων υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα πολύ περισσότερο καθώς τα επίπεδα του νερού ανεβαίνουν και πέφτουν.

Η κινεζική εταιρεία πλωτής ηλιακής ενέργειας Sungrow FPV κατασκεύασε την υπάρχουσα ηλιακή συστοιχία στο Cirata.


Η ενημέρωση από  την εταιρεία

«Το έργο Cirata είναι το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό έργο σε δεξαμενή υδροηλεκτρικής ενέργειας με βάθος νερού 100 μέτρα, διακύμανση της στάθμης του νερού 18 μέτρα και διαφορά 50 μέτρων στο υψόμετρο του πυθμένα του νερού.

Η ομάδα λύσεων συστήματος από το Sungrow Floating PV έχει αναπτύξει μπλοκ αγκύρωσης υψηλού φορτίου προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες γεωλογικές συνθήκες της τοποθεσίας του έργου.

Αυτά τα καινοτόμα μπλοκ αγκύρωσης ενισχύουν τη φέρουσα ικανότητα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά προκλήσεις όπως η ολίσθηση του μπλοκ και βελτιώνοντας σημαντικά την απόδοση κατασκευής.

Μέσω ακριβών και αξιόπιστων υπολογιστικών προσομοιώσεων, κάθε μπλοκ αγκύρωσης επικυρώνεται σχολαστικά, διευκολύνοντας τον συνολικό σχεδιασμό του συστήματος αγκύρωσης για ολόκληρο το έργο», γνωστοποίησε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η γωνία διαθεσιμότητας της επιφάνειας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις δεξαμενές υδροηλεκτρικής ενέργειας που διπλασιάζονται ως φυσικοί βιότοποι και περιοχές αναψυχής.

 

Επέκταση στο πράσινο υδρογόνο

Σύμφωνα με το προαναφερόμενο δελτίο Τύπου, «η Sungrow σχεδιάζει να υποστηρίξει την ανάπτυξη της βιομηχανίας καθαρής ενέργειας σε χώρες και περιοχές που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Belt and Road».

Αυτό καλύπτει μεγάλη περιοχή. Από τον Οκτώβριο, το εκτεταμένο σχέδιο ανάπτυξης υποδομών υπό την ηγεσία της Κίνας φέρεται να έχει συγκεντρώσει στον κατάλογο των έργων του 152 χώρες και 32 διεθνείς οργανισμούς.

Η εφαρμογή των διδαγμάτων στο Cirata θα μπορούσε να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο σε άλλα πλωτά ηλιακά έργα υπό την ομπρέλα Belt and Road.

Masdar και PLN στην κοινή ανακοίνωσή τους στις 3 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν επίσης έργα πράσινου υδρογόνου για να συμβαδίσουν με τα πλωτά ηλιακά σχέδιά τους.

«Οι εταιρείες συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν επιλογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο και την προοπτική ανάπτυξης πράσινου υδρογόνου, το οποίο έχει τεράστιες δυνατότητες για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της χαλυβουργίας, των κατασκευών, των μεταφορών και της αεροπορίας», αναφέρουν οι Masdar και PLN.

Ως βραχυπρόθεσμη λύση, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είναι μεταξύ εκείνων που προωθούν την ανάπτυξη νέων συστημάτων προεπεξεργασίας νερού χαμηλού κόστους για το πράσινο υδρογόνο.

Εν τω μεταξύ, οι εργασίες συνεχίζονται με ταχύτητα σε πιο εξελιγμένα συστήματα που μπορούν να ωθήσουν υδρογόνο απευθείας από το θαλασσινό νερό και άλλες μη καθαρές πηγές.

 

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για νέα πλωτή συσκευή

Το Νοέμβριο, μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δημοσίευσε τα ευρήματά της για μια νέα πλωτή φωτοβολταϊκή συσκευή που παράγει καθαρό νερό (εκτός από πράσινο υδρογόνο).

Η πλωτή ηλιακή συσκευή τους αναπτύσσει ένα υδατοαπωθητικό νανοδομημένο πλέγμα άνθρακα για να διατηρείται το φωτοβολταϊκό στρώμα στην επιφάνεια, ενώ παράλληλα το προστατεύει από τυχόν ακαθαρσίες στο νερό κάτω.

Το φωτοβολταϊκό τμήμα της ηλιακής συσκευής έχει σχεδιαστεί για να απορροφά το υπεριώδες φως ώστε να τροφοδοτεί το τμήμα ηλεκτρόλυσης της λειτουργίας.

Εντωμεταξύ, άλλα μέρη του φάσματος φωτός περνούν στο κάτω στρώμα, το οποίο παράγει καθαρό εξατμισμένο νερό για ηλεκτρόλυση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης