Σε διαβούλευση το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό της BayWa r.e στην Λίμνη Κρεμαστών

Σε διαβούλευση το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό της BayWa r.e στην Λίμνη Κρεμαστών
Η Iliako Power V, θυγατρική του γερμανικού ομίλου BayWa r.e σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 115,87968 ΜW στη λίμνη των Κρεμαστών και συγκεκριμένα στη θέση Άγιος Βασίλειος
Σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου έθεσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει να τοποθετήσει ο γερμανικό όμιλος BayWa r.e στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών στην Αιτωλοακαρνανία.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου το οποίο θα πρέπει ωστόσο να αντιπαρέλθει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και των εμπλεκομένων δήμων.

Η Iliako Power V, θυγατρική του γερμανικού ομίλου BayWa r.e σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 115,87968 ΜW στη λίμνη των Κρεμαστών και συγκεκριμένα στη θέση Άγιος Βασίλειος που ανήκει στους δήμους Άγραφων Ευρυτανίας (Δ.Ε.Φραγκίστας) και Αγρινίου (Δ.Ε.Παρακαμπυλίων).
Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο όπως και τρία ακόμη φωτοβολταικά που προωθεί η BayWa r.e έχουν λάβει βεβαιώσεις παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ήδη από το 2022.

Η πρώτη, που είναι και η μεγαλύτερη, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 432 MW που έχει λάβει η εταιρία ILIAKO POWER VII, για κατασκευή σταθμού στους Δήμους Κιλκίς, Παιόνιας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δεύτερη βεβαίωση χορηγήθηκε στην ILIAKO POWER V, για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 250 MW στους Δήμους Βέροιας, Εορδαίας, Ηρωικής Πόλεως Νάουσας και Κοζάνης, στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσης η γερμανική εταιρία έχει λάβει άδεια με την ILIAKO POWER IX, για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 115 MW στους Δήμους Αγράφων και Αγρινίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η τέταρτη βεβαίωση δόθηκε στην ILIAKO POWER VIII. Το σχέδιο αναφέρει φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 115,87968 MW, στους Δήμους Αγράφων και Αμφιλοχίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Διεθνής εμπειρία.. αλλά και τοπικές αντιδράσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο γερμανικός όμιλος BayWa r.e. έχει υλοποιήσει έργα ΑΠΕ σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Ευρώπης, της Αυστραλίας , ενώ έχει παρουσία και στις ΗΠΑ. Στο χαρτοφυλάκιο της διαθέτει ηλιακά και φωτοβολταϊκά πάρκα, υβριδικούς σταθμούς και μονάδες παραγωγής βιοενέργειας.

Πάντως αρνητικός στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων πλωτών φωτοβολταϊκών παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός πολιτών, που θεωρεί ότι θυσιάζονται περιοχές φυσικού κάλλους για την εγκατάσταση των φωτοβολταικών. Μάλιστα νέοι της περιοχής των Αγράφων και της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και των γύρω περιοχών είχαν δημιουργήσει βίντεο, στο οποίο εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με το σύνθημα «Σώστε την Λίμνη Κρεμαστών – Save Kremasta Lake». Πολλές επίσης είναι και οι κινητοποιήσεις – διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιήσει εκπρόσωποι του κινήματος στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη λίμνη.

Από την πλευρά του ο Δήμος Αγράφων έχει δηλώσει από την αρχή την αρνητική του θέση με συνολικό ψήφισμα κατά των πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη, έχει θέσει το θέμα στην εποπτεία δικηγόρου και έχει ενημερώσει εγγράφως το υπουργείο για την θέση του Δήμου στο ζήτημα. Αντίθετα, ο Δήμος Αγρινίου δεν έχει προβεί σε καμία έγγραφη ή άλλη ενέργεια. Πάντως δηλώνει «κατά» της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών.
Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και από τις καθαρότερες στην Ευρώπη. Το φράγμα των Κρεμαστών από το οποίο δημιουργήθηκε αποτελεί το μεγαλύτερο φράγμα των Βαλκανίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης