H EE θα χάσει τους στόχους του καθαρού μηδέν αν χαλαρώσει τους κλιματικούς στόχους για το 2050 (Montel)

H EE θα χάσει τους στόχους του καθαρού μηδέν αν χαλαρώσει τους κλιματικούς στόχους για το 2050 (Montel)
Η ΕΕ κινδυνεύει να αποδυναμώσει την ηγετική της θέση στο κλίμα και η πορεία της για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5°C αμφισβητείται

Θα είναι αδύνατο για την ΕΕ να φτάσει στο μηδέν έως το 2050 εάν οι κλιματικοί της στόχοι για το 2035 και το 2040 «αποδυναμωθούν», δήλωσε η ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα Climate Action Tracker, όπως αναφέρει η Montel.

H ηγετική θέση της ΕΕ για το κλίμα

«Η ΕΕ κινδυνεύει να αποδυναμώσει την ηγετική της θέση στο κλίμα και η πορεία της για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5°C αμφισβητείται», πρόσθεσε σε ένα ιστολόγιο.

«Δεν υπάρχει καμία υποβολή στόχου για το 2035, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα και τώρα τα κράτη μέλη - συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας - πιέζουν να επιλέξουν ασθενέστερες επιλογές στόχων για το 2040», ανέφερε η ομάδα με έδρα την Κολωνία.

Ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας

Για να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει έναν «φιλόδοξο» στόχο μείωσης των εγχώριων εκπομπών κατά 74% – εξαιρουμένων των χρήσεων γης, της αλλαγής χρήσης γης και της δασοκομίας – για το 2035.

Η ΕΕ πρέπει επίσης να «επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της» για έναν στόχο τουλάχιστον 90% για το 2040 και να επιτύχει αυτές τις μειώσεις «εντός των συνόρων της», ανέφερε.

Οι αντισταθμίσεις άνθρακα

Αυτό αναφέρεται στις πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με την πιθανή επιτρεπόμενη εισαγωγή διεθνών αντισταθμίσεων άνθρακα στα συστήματα τιμολόγησης άνθρακα της ΕΕ, όπως το EU ETS και ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα, στον οποίο αντιτίθεται το Climate Action Tracker.

Η επαναφορά των αντισταθμίσεων θα «αποδυνάμωνε σοβαρά» την εγχώρια φιλοδοξία της ΕΕ ανοίγοντας την πόρτα σε λογιστικά κενά και θέτοντας σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου μηδενικών καθαρών εκπομπών της ΕΕ, ανέφερε.

«Όσο περισσότερο αποδυναμώνεται ο στόχος του 2040 – μέσω χαμηλότερης φιλοδοξίας, καθυστερήσεων ή χρήσης διεθνών αντισταθμίσεων – τόσο περισσότερο θα απομακρύνεται η ΕΕ από τον στόχο του 1,5°C της συμφωνίας του Παρισιού.

«Το χειρότερο είναι ότι ένας προτεινόμενος συμβιβασμός θα επιβραδύνει τις μειώσεις των εκπομπών μεταξύ 2030 και 2035, βασιζόμενος σε απότομες περικοπές αργότερα, ωθώντας την ΕΕ ακόμη περισσότερο εκτός πορείας, θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο μηδενικών καθαρών εκπομπών της ΕΕ για το 2050 και βλάπτοντας την αξιοπιστία της για το κλίμα», δήλωσε το Climate Action Tracker.

Οι δεσμεύσεις ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις φιλοδοξίες της με «απότομες μειώσεις» μεταξύ 2030 και 2035 για να είναι συμβατή με 1,5°C, πρόσθεσε η ομάδα.

Η Συμφωνία του Παρισιού δεσμεύει τα έθνη να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ παράλληλα θα καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5°C.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης