
Οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τους πυρηνικούς κανόνες έως τον Ιούνιο του 2026 ανέφερε το σχέδιο
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει αναμονή μέχρι το 2028 για να ταξινομήσει το υδρογόνο που παράγεται από πυρηνική ενέργεια ως καύσιμο «χαμηλών εκπομπών άνθρακα», γεγονός που διακινδυνεύει να καταστρέψει την αγορά για την αναδυόμενη πηγή ενέργειας, δήλωσε η πυρηνική βιομηχανία της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει πρότυπα της ΕΕ για το ποιοι τύποι υδρογόνου θα χαρακτηρίζονται ως καύσιμο «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» - μια πιστοποίηση που στοχεύει στην οικοδόμηση μιας αγοράς για την αναδυόμενη πράσινη πηγή ενέργειας.
Ένα σχέδιο αυτών των κανόνων, που είδε το Reuters, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει έως τον Ιούλιο του 2028 μια ταξινόμηση για το υδρογόνο που παράγεται με χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τους πυρηνικούς κανόνες έως τον Ιούνιο του 2026, πρόσθεσε το σχέδιο.
Εμπόδια στην ανάπτυξη
Ο Emmanuel Brutin, Γενικός Διευθυντής της βιομηχανικής ένωσης Nuclear Europe, δήλωσε ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη υδρογόνου με βάση την πυρηνική ενέργεια σε σύγκριση με άλλους τύπους καυσίμου.
«Αυτή η αδικαιολόγητη τριετής καθυστέρηση δίνει ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο υδρογόνο που παράγεται μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε σε δήλωσή του.
Η ΕΕ ψήφισε κανόνες το 2023 που επιβεβαιώνουν πώς το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να συνυπολογιστεί στους πράσινους στόχους της Ευρώπης.
Οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν σχετικά με τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και οι πολιτικές συγκρούσεις για το θέμα έχουν καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για πολλές πολιτικές της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.
Οι θέσεις των χωρών
Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, όπως η Γαλλία, η Πολωνία και η Σουηδία, λένε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αναγνωρίσουν την πυρηνική ενέργεια. Άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Δανίας, έχουν αντιταχθεί στην ανάμειξη της πυρηνικής ενέργειας σε ορισμένες πράσινες πολιτικές, κάτι που, όπως είπαν, θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από την τεράστια επέκταση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας που απαιτείται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Η πυρηνική ενέργεια δεν παράγει εκπομπές CO2, αλλά δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας όπως η αιολική ή η ηλιακή. Οι υποστηρικτές επικαλούνται την ικανότητα των πυρηνικών αντιδραστήρων να παράγουν ενέργεια βασικού φορτίου ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες όπως η ηλιοφάνεια ή ο άνεμος, ενώ οι αντίπαλοι εγείρουν ζητήματα, όπως η απόρριψη ραδιενεργών αποβλήτων.
Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου που καταναλώνεται σήμερα από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες παράγεται με χρήση ορυκτών καυσίμων. Η ΕΕ στοχεύει να το αντικαταστήσει σταδιακά με υδρογόνο που παράγεται με ενέργεια χωρίς εκπομπές.
Εμπειρογνώμονες από τις χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν το σχέδιο πρότασης της ΕΕ την Πέμπτη.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο. «Έχουμε δεσμευτεί να βρούμε μια ισορροπημένη λύση που να λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη και να διευκρινίζει τους κανόνες για τις διάφορες οδούς υδρογόνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
www.worldenergynews.gr