
Πρόκειται για έργο 1,4 GW της RWE που θα περιλαμβάνει 100 τουρμπίνες Siemens Gamesa (offshorewind.biz)
Δεν είναι μία, ούτε δύο, αλλά 11 οι ανεμογεννήτριες που στέκονται αυτή τη στιγμή όρθιες στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Σόφιας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με το offshorewind.biz, η εγκατάσταση θεμελίων βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στο εργοτάξιο του έργου στο βρετανικό κράτος, με 76 μονοπύρηνα θεμέλια να έχουν ήδη τοποθετηθεί.
Θυμίζουμε ότι στις 15/5/2025 το worldenergynews.gr δημοσίευσε ότι η RWE έχει πρόθεση να πουλήσει μερίδια (Διαβάστε εδώ).
Το έργο των 1,4 GW που αναπτύχθηκε από την RWE, θα περιλαμβάνει 100 ανεμογεννήτριες Siemens Gamesa SG 14-222 DD, οι μισές από τις οποίες θα είναι εξοπλισμένες με ανακυκλώσιμα πτερύγια.
Οι τουρμπίνες εγκαθίστανται από το σκάφος εγκατάστασης ανεμογεννητριών (WTIV) Wind Peak της Cadeler, το οποίο λειτουργεί από το λιμάνι του Χαλ και μεταφέρει εξαρτήματα για έξι ανεμογεννήτριες ανά ταξίδι. Η Wind Peak εγκατέστησε την πρώτη ανεμογεννήτρια 14 MW στα τέλη Μαρτίου.
Η εγκατάσταση μονοπυλικών θεμελιώσεων, που πραγματοποιείται από το ανυψωτικό σκάφος Aeolus της Van Oord, βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στο εργοτάξιο της Σόφιας (βρίσκεται στην Dogger Bank, 195 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου).
Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί 76 θεμέλια, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις από την ομάδα του έργου. Οι μονοπυλικές θεμελιώσεις για το έργο Σόφια κατασκευάζονται από την EEW Special Pipe Constructions.
Η RWE έχει αναπτύξει την τεχνολογία μείωσης υποβρύχιου θορύβου στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Σόφιας σε συνεργασία με την Hydrotechnik Offshore, μια εταιρεία ανάπτυξης φυσαλίδων με έδρα τη Γερμανία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
www.worldenergynews.gr