Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου εμποδίζει την αποθήκευση σε ΝΑ Ευρώπη και Ευρώπη (Montel)

Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου εμποδίζει την αποθήκευση σε ΝΑ Ευρώπη και Ευρώπη (Montel)
Η ελλιπής ρύθμιση σημαίνει ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη αβεβαιότητα, χωρίς σαφείς κανόνες σχετικά με τη συμμετοχή σε διάφορες αγορές ενέργειας
Η έλλειψη σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου εμποδίζει την ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσαν την Πέμπτη (15/5) στο Montel ειδικοί σε εκδήλωση του κλάδου.

Η ελλιπής ρύθμιση σημαίνει ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη αβεβαιότητα, χωρίς σαφείς κανόνες σχετικά με τη συμμετοχή σε διάφορες αγορές ενέργειας, όπως η ενδοημερήσια, η ημερήσια και η εξισορρόπηση.

Η τελευταία, ήταν ήδη σχεδόν κορεσμένη από παίκτες στην περιοχή, δίνοντας το πλεονέκτημα στους πρωτοπόρους, δήλωσε η Ιωάννα Μπαρούνη από την Aurora Energy Research στο Φόρουμ Ενέργειας του Βελιγραδίου.

Ορισμένες από τις χώρες της περιοχής δεν είχαν επίσης ακόμη περάσει κάποια σχετική νομοθεσία σχετικά με τις μπαταρίες, όπως αυτή που αφορά την πυρασφάλεια ή τον χωροταξικό σχεδιασμό, ανέφεραν οι συμμετέχοντες στο πάνελ.

Η Σερβία είναι μία από τις λίγες χώρες της περιοχής που υιοθέτησε πρόσφατα νόμο που απαιτεί από τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να διαθέτουν συγχρονισμένη αποθηκευτική ικανότητα.

Ο ΔΣΜ της χώρας, EMS, σχεδίαζε επίσης να υιοθετήσει νέους τεχνικούς κανόνες σχετικά με τις επικουρικές υπηρεσίες - όπως η αγορά εξισορρόπησης - τους επόμενους μήνες, οι οποίοι θα άνοιγαν τον τομέα σε νέα έργα, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος αγοράς της εταιρείας Nikola Tosic στο Montel στην ίδια εκδήλωση.

Πρόσκληση για κίνητρα

Οι συμμετέχοντες στην αγορά δήλωσαν ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες, καθώς και περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης του χώρου.

Αυτό θα καθιστούσε τις μπαταρίες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές, δήλωσε ο Nikola Oklobdzija, περιφερειακός διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Fortis Energy.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία του αναπτύσσει ένα έργο μπαταριών ισχύος 62 MW στη Βόρεια Μακεδονία.

Παρά τις προκλήσεις, η Aurora προέβλεψε ότι η περιοχή θα μπορούσε να δει 9 GW χωρητικότητας μπαταριών μέχρι το 2030, που θα αυξηθεί σε 25 GW μέχρι το 2050, δήλωσε ο Barouni

Οι κύριοι παράγοντες ανάπτυξης περιλαμβάνουν τον αναμενόμενο παροπλισμό των μονάδων ορυκτών καυσίμων, καθώς και την ενεργοποίηση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσε, με την αποθήκευση να θεωρείται βασικός πυλώνας της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης.

Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης περιλαμβάνει την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σλοβενία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης