Η Κίνα σπάει το ρεκόρ εγκατάστασης ηλιακών σε στέγες (Renew Economy)

Η Κίνα σπάει το ρεκόρ εγκατάστασης ηλιακών σε στέγες (Renew Economy)
Μια ανάλυση της Rystad Energy αναφέρει ότι τα 36 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών σε στέγες είναι τα υψηλότερα για οποιοδήποτε τρίμηνο στην Κίνα και θα μπορούσαν να ξεπεραστούν στο δεύτερο τρίμηνο από 94 γιγαβάτ νέων εγκαταστάσεων σε κατοικίες και επιχειρήσεις

Μια νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι η Κίνα εγκατέστησε τον εκπληκτικό αριθμό των 36 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών σε στέγες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 – ένα ρεκόρ – καθώς η χώρα έτρεχε να τηρήσει τις νέες προθεσμίες πολιτικής.

Τα φωτοβολταϊκά στέγης

Μια ανάλυση της Rystad Energy αναφέρει ότι τα 36 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών σε στέγες είναι τα υψηλότερα για οποιοδήποτε τρίμηνο στην Κίνα και θα μπορούσαν να ξεπεραστούν στο δεύτερο τρίμηνο από 94 γιγαβάτ νέων εγκαταστάσεων σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης κλίμακας ηλιακής ενέργειας, η Κίνα εγκατέστησε 60 γιγαβάτ νέας φωτοβολταϊκής ισχύος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 – ένα ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο – αλλά το κύριο θέμα συζήτησης είναι τα 130 γιγαβάτ νέας κατανεμημένης φωτοβολταϊκής ισχύος που αναμένονται για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Rystad λέει ότι η αύξηση των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών σε στέγες καθοδηγείται από νέες πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που στοχεύουν στην ενθάρρυνση της αυτοκατανάλωσης κατανεμημένων ηλιακών έργων, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα προβλήματα συμφόρησης του δικτύου, να βελτιωθεί η σταθερότητα του δικτύου και να μειωθεί η εξάρτηση από τα κεντρικά συστήματα ισχύος.

Η αύξηση της ιδιοκατανάλωσης

Η Rystad Energy αναφέρει ότι η αύξηση της ηλιακής ισχύος σε στέγες συνοδεύεται από περιορισμούς για την ενθάρρυνση της ιδιοκατανάλωσης. Για παράδειγμα, τα μεγάλης κλίμακας έργα C&I που μετρώνται άνω των 6MW θα πρέπει πλέον να αξιοποιούν πλήρως την παραγωγή ενέργειας και δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν ενέργεια στο δίκτυο.

«Ενώ αυτές οι νέες οδηγίες ωθούν την Κίνα προς τα εμπρός, έχουν διπλό αντίκτυπο στον τομέα C&I που συνήθως έχει περιορισμένη ή καθόλου σύνδεση στο δίκτυο», δήλωσε ο Yicong Zhu, αντιπρόεδρος έρευνας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας στην Rystad Energy.

«Από τη μία πλευρά, η αυξημένη ιδιοκατανάλωση σε έργα C&I σε στέγες μειώνει τις προκλήσεις σύνδεσης στο δίκτυο και βοηθά στην άμβλυνση της συμφόρησης του δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα. Οι κανόνες συμβάλλουν επίσης στην επιτάχυνση της προόδου στις αγορές εμπορίας άνθρακα και πράσινων πιστοποιητικών, με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης να αναμένεται να αυξηθούν.

«Ωστόσο, η προστιθέμενη πολυπλοκότητα στις συμφωνίες αγοράς μπορεί να εισαγάγει νέα αβεβαιότητα και ενδεχομένως να επηρεάσει τα οικονομικά του έργου, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει τους κατασκευαστές, τους επενδυτές και τους χρηματοδότες».

Ο αντίκτυπος στις εκπομπές άνθρακα

Η Rystad Energy αναφέρει ότι παρά ταύτα, εξακολουθεί να αναμένει ότι το 2025 θα σημειώσει νέο ρεκόρ για την ηλιακή ενέργεια μεγάλης κλίμακας, με 167GW νέων ηλιακών φωτοβολταϊκών έργων σε κλίμακα κοινής ωφέλειας να αναμένεται να εγκατασταθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Είναι σημαντικό ότι οι προσπάθειες της Κίνας να εντείνει συνεχώς την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, όπως η ηλιακή, αρχίζουν να έχουν μετρήσιμο αντίκτυπο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Κίνα έχει ως στόχο να κορυφώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 - και να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060 - αλλά σύμφωνα με μια νέα ανάλυση του Carbon Brief, οι εκπομπές CO2 της Κίνας μειώθηκαν κατά 1,6% σε ετήσια βάση έως το πρώτο τρίμηνο του 2025 και μειώθηκαν κατά 1% τους τελευταίους 12 μήνες.

Η Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλύτρια στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα και ανώτερη συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνίας της Ασίας, δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι εκπομπές έχουν μειωθεί παρά την ταχεία αύξηση της ζήτησης.

Η Myllyvirta αναφέρει ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από νέα αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια ήταν αρκετή για να μειώσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, ακόμη και όταν Η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ οι προηγούμενες μειώσεις οφείλονταν σε ασθενή ανάπτυξη.

«Η ανάλυση, βασισμένη σε επίσημα στοιχεία και εμπορικά δεδομένα, δείχνει ότι οι εκπομπές CO2 της Κίνας είναι πλέον σταθερές ή μειώνονται για περισσότερο από ένα χρόνο», δήλωσε ο Myllyvirta.

 

«Ωστόσο, παραμένουν μόνο 1% κάτω από την τελευταία κορύφωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη αύξηση θα μπορούσε να προκαλέσει την αύξηση των εκπομπών CO2 της Κίνας σε νέο ρεκόρ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης